Άνοιξαν σήμερα οι κάλπες στην Αρμενία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μια αναμέτρηση επικίνδυνη για τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν μετά την ήττα της χώρας στη σύγκρουση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν το 2020.
Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας. Τώρα είναι αντιμέτωπος με τον 66χρονο πρώην πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος τον κατηγορεί για ανικανότητα και εμφανίζεται ως έμπειρος ηγέτης.
Η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020.
Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.
Πολιτική κρίση
Η ήττα αυτή, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αρμενία και ανάγκασε τον Πασινιάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του.
Παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, πολλοί πρώην υποστηρικτές του Πασινιάν τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στράφηκαν στους αντιπάλους του, αν και αυτοί συνδέονται με τις παλιές ελίτ που κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τη χώρα.
Αφού συγκέντρωσε το 70% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018, ο Πασινιάν έχει πλέον στόχο το 60%. Όμως η μοναδική διαθέσιμη δημοσκόπηση εμφανίζει το κόμμα του Πολιτικό Συμβόλαιο να συγκεντρώνει μόλις το 25% των ψήφων, πίσω από το κόμμα του Κοτσαριάν το οποίο φαίνεται να κερδίζει σχεδόν το 29%.
Και άλλα κόμματα, από τα 25 που συμμετέχουν στις εκλογές, έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου MRG.
Μπροστά στον κίνδυνο εκλογικής ήττας ή ενός ποσοστού γύρω στο 30%, ο Πασινιάν κάλεσε τους συμπατριώτες του να τον ψηφίσουν για να του προσφέρουν «μια ατσάλινη θητεία».
«Οι Αρμένιοι βλέπουν ότι υπάρχουν δυνάμεις που προκαλούν πολιτικές συγκρούσεις, έναν εμφύλιο πόλεμο», κατήγγειλε την Πέμπτη.
«Μίσος και εχθρότητα»
Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο αντίπαλοι έκαναν επίδειξη δυνάμεων συγκεντρώνοντας ο κάθε ένας περίπου 20.000 υποστηρικτές του στην κεντρική πλατεία του Γερεβάν.
«Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λύσει τα τρέχοντα προβλήματα», κατήγγειλε την Παρασκευή ο Κοτσαριάν, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν για διαφθορά, αφού κυβέρνησε την Αρμενία από το 1998 ως το 2008.
«Είμαστε μια ομάδα που, αντίθετα από την τρέχουσα πολιτική διοίκηση, έχει εμπειρία, γνωριμίες, ισχύ και επιθυμία», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τις προσπάθειες «να κλέψουν τις ψήφους μας».
Η προεκλογική εκστρατεία κατέδειξε τις βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων και πολλοί παρατηρητές αναμένουν διαδηλώσεις, ακόμη και ταραχές, μετά τις εκλογές.
Ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν σχολίασε ότι είναι απαράδεκτη «η υποκίνηση στο μίσος και την εχθρότητα» και κάλεσε τους συμπατριώτες του «να ψηφίσουν δίκαια και ελεύθερα».
Περίπου 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τουλάχιστον 101 βουλευτές για μια πενταετή θητεία, με αναλογικό εκλογικό σύστημα. Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας). Αν δεν κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν κερδίσει την πλειοψηφία σήμερα, θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος στις 18 Ιουλίου μεταξύ των δύο κομμάτων που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά.