Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επαφή ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε εκεί το Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε στον Πασινιάν ότι θα αιτηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Καύκασο.

Επίσης, Πασινιάν και Μπλίνκεν αμοιβαία χαρακτήρισαν ως «απαράδεκτη»την προσφυγή στη βία, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης, σύμφωνα και με την εκπρόσωπο του Αρμένιου πρωθυπουργού Ναζελί Μπαγντασαριάν.

Εν τω μεταξύ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως υποστηρίζουν σε μια ανάρτηση στο Facebook οι αυτονομιστικές αρχές αυτής της περιοχής, οι κάτοικοι της οποίας είναι, στην πλειονότητά τους, αρμενικής καταγωγής. Οι 15 από τους τραυματίες ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών του Καραμπάχ.

Πασινιάν: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε πραξικόπημα στην Αρμενία

Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κατήγγειλε μέσα από διάγγελμα στο έθνος όσους καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις, να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία. Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία».

Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν. Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν: «Νικόλ, προδότη!», «Νικόλ, παραιτήσου!» και «Αρτσάχ! Αρτσάχ!» (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ), σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αντιμέτωπη με εκατοντάδες διαδηλωτές, η αστυνομία έκλεισε τις εισόδους του κυβερνητικού κτιρίου.

Η αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψει τον Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την ήττα στον σύντομο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020. Τότε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν τον Πασινιάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ο Πασινιάν αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2018.