στέγαστρο καλατράβα (το) 1. κίνδυνος, απειλούμενο δυστύχημα ή καταστροφή «η πλήρης απροθυμία επιβολής του ΚΟΚ κάνει την κυκλοφορία στους δρόμους στέγαστρο καλατράβα» 2. επίδειξη που προδίδει αρχοντοχωριατισμό «πήγαν έναν μήνα, για πρώτη φορά στη ζωή τους, ταξίδι στην Ευρώπη και όταν γύρισαν μας τάραξαν στα στέγαστρα καλατράβα» 3. σπατάλη δημοσίου χρήματος «αναρωτιέμαι πόσα να είναι τα δημόσια έργα στα οποία δεν γίνεται στέγαστρο καλατράβα» 

Η ιστορία του περίφημου (ή μήπως πια η σωστή λέξη είναι διαβόητου;) στεγάστρου Καλατράβα είναι η ιστορία της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών. Στη δίνη ενός αρχοντοχωριάτικου πάθους και μιας παντελούς αδιαφορίας για το δημόσιο χρήμα παραγγέλνεται ένα στέγαστρο για το Ολυμπιακό Στάδιο σε έναν πανδιάσημο αρχιτέκτονα. Εκείνος εμφανίζει κάτι εντελώς αταίριαστο με το στάδιο (το πόσο αταίριαστο το βλέπεις κυρίως από μέσα), προβληματικό λειτουργικά (πολλοί θεατές δεν προστατεύονται ακόμα και από μια απλή ψιχάλα) και πανάκριβο. Ως χωριάτες που θέλουν διακαώς να παραστήσουν τους πρωτευουσιάνους, το στέγαστρο γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό, αλλά επειδή ο σκοπός είναι μόνο οι εντυπώσεις (ενδεχομένως και η σπατάλη του δημόσιου χρήματος), το στέγαστρο μετά τους Ολυμπιακούς, όπως και πολλά άλλα ολυμπιακά έργα, αφήνεται στη μοίρα του. Φυσικά η μοίρα του στην Ελλάδα, σε μια χώρα δηλαδή της οποίας οι λειτουργοί όχι μόνο δεν συντηρούν το έργο αλλά καταφέρνουν να χάσουν μέχρι και τις οδηγίες συντήρησης που είχε αφήσει ο Ισπανός, είναι αδύνατον να είναι καλή και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι «πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα». 

Δεν αρκεί 

Πολύ ευχάριστη η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα τοποθετηθούν πάνω από 700 κάμερες στην Αττική σε σημεία με κυκλοφοριακά προβλήματα ή αυξημένη εγκληματικότητα. Αλλά η ανακοίνωση και η τοποθέτηση δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα είναι διάθεση επιβολής του νόμου και από την ΕΛ.ΑΣ. τέτοιο πράγμα δεν έχουμε δει ακόμα. 

Είναι και θέμα εμπιστοσύνης 

Επανέρχομαι στο ΟΑΚΑ και σημειώνει ότι αν (έστω και αργά) η κυβέρνηση δεν είχε κινητοποιηθεί για επενδύσεις και δεν είχε παραγγελθεί η στατική μελέτη για το στέγαστρο, είναι πολύ πιθανόν να θρηνούσαμε εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες νεκρούς, το θανάσιμο λάθος των οποίων θα ήταν το θανάσιμο λάθος που συχνά κάνουν όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη χώρα: το ότι εμπιστεύθηκαν τις ελληνικές υποδομές και την ελληνική πολιτεία. 

Μιμήσεις 

Ομολογώ ότι με συγκίνησε η εικόνα του γοητευτικού συντρόφου μπροέδρου Στέφανου να φοράει γαλότσες και να κρατάει φτυάρι μέσα στις λάσπες. Μου θύμισε τους δύο γιους μου που τους αρέσει, όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο, να κάθονται στη θέση του οδηγού και να κρατούν το τιμόνι παριστάνοντας ότι ξέρουν να οδηγούν.