Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι δικαστές από τον ‘Αρειο Πάγο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόεδρος θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ εισαγγελέας της έδρας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή.

Στην έδρα θα είναι τα εξής τακτικά μέλη του Αρείου Πάγου (αρεοπαγίτες): Ελένη Φραγκάκη, Ζαμπέτα Στράτα, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μυρσίνη Παπαχίου και Ανθή Γκάμαρη. Οι πέντε πρώτες, πριν από λίγες μέρες, προήχθησαν από το υπουργικό συμβούλιο σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Αναπληρωματικά μέλη από τον ‘Αρειο Πάγο θα είναι οι αρεοπαγίτες Μαρία Κουββίδου, Γεώργιος Κόκκορης και Αικατερίνη Κρυσταλίδου. Δεν αποκλείεται ένα από τα αναπληρωματικά μέλη να ζητήσει εξαίρεση για λόγους υγείας. Παράλληλα, αναπληρωματική εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αριστέα Θεοδόση.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας τακτικά μέλη θα είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας: Βασίλειος Αραβαντινός, Όλγα Ζύγουρα, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Σοφία Βιτάλη, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Νικόλαος Σκαρβέλης και αναπληρωματικά μέλη θα είναι οι ‘Αννα Καλογεροπούλου, Παναγιώτης Τσούκας και Χρήστος Λιάκουρας. Ωστόσο, στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι τόσο τα τακτικά όσο και τα αναπληρωματικά μέλη.

Την υπεράσπιση του κ. Παπαγγελόπουλου έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, Μάνος Ροδουσάκης και Ιπποκράτης Μυλωνάς, ενώ της κυρίας Τουλουπάκη θα είναι οι Βασίλης Χειρδάρης, Γιάννης Μαντζουράνης και Ευάγγελος Γεωργακόπουλος.

Μέχρι στιγμής έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής μόνο η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με δικηγόρο το Θέμη Σοφό.

   Μάρτυρες

Ο κατάλογος των 13 μαρτύρων ξεκινάει με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Ακόμη, μάρτυρες θα είναι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και ακολουθούν, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο πρώην αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και οι δύο πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, συνεργάτες το επίμαχο διάστημα της κυρίας Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

    Κατηγορίες

Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε ομόφωνα στο Ειδικό Δικαστήριο για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών-μηνύσεων τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ (το 2017) για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

Για την ίδια παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουμπλή» στην Βουλή παραπέμφθηκε κατά πλειοψηφία (3-2), στο Ειδικό Δικαστήριο και η κυρία Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος, παραπέμφθηκε για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, κατ΄ εξακολούθηση, για τις πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε:

Α) Στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί το φάκελο της Novartis, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα στη θέση αυτή η κυρία Τουλουπάκη.

Β) Στον πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου για τους φορολογικούς ελέγχους στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζο πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και

Γ) Στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.