Με νέο κύμα προπαγανδιστικών δηλώσεων, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιτίθεται ξανά στη Δύση και την Ουκρανία, προβλέποντας ότι το Κίεβο «θα έχει τη μοίρα του Αφγανιστάν». Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας επιχειρεί να παρουσιάσει τη ρωσική εισβολή ως «ιστορική αποκατάσταση», την ώρα που ο ρωσικός στρατός χάνει έδαφος και η δυτική βοήθεια ενισχύει αποφασιστικά την ουκρανική άμυνα. Οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν τον απύθμενο κυνισμό και τον φόβο του Κρεμλίνου απέναντι στη σταθερή στήριξη της Δύσης προς το Κίεβο.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι όσα περισσότερα χρήματα ξοδεύει η Δύση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιστροφή εδαφών στη Ρωσία και η τραγική κατάληξη του καθεστώτος του Κιέβου.
«Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μιας νέας, ουδέτερης και ευημερούσας Ουκρανίας. Αλλά δεν ήταν γραφτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μεντβέντεφ, προχωρώντας σε σύγκριση με την περίπτωση του Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για να περάσουν την εξουσία από τους Ταλιμπάν στους Ταλιμπάν κατά την περίοδο 2001-2021.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μοίρα της Ουκρανίας με τη δυτική βοήθεια θα είναι παρόμοια με αυτή του Αφγανιστάν. «Η επιστροφή των Ρώσων πολιτών και της ρωσικής εξουσίας στις παραδοσιακές ρωσικές περιοχές είναι αναπόφευκτη», κατέληξε.