Νέα αποκάλυψη για απάνθρωπη μεταχείριση ασυνόδευτου ανηλίκου βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Οπως αναφέρει η καταδικαστική απόφαση, ένας 17χρονος αιτών άσυλο έμεινε όχι μόνον χωρίς προστασία από τις Αρχές για έξι μήνες, αλλά υπέστη και σεξουαλική κακοποίηση! Ο προσφεύγων κατήγγειλε ότι εισήλθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και παρέμεινε από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, ισχυριζόμενος ότι στο διάστημα αυτό ήταν χωρίς πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τροφή και δεν του διορίστηκε επίτροπος όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε κοιμηθεί για αρκετές νύχτες στους καταυλισμούς του Σκαραμαγκά και της Μαλακάσας, είτε στο πάτωμα είτε στα δωμάτια που προορίζονταν για ενήλικους άνδρες ή σε εξωτερικούς χώρους.

Ισχυρίστηκε ότι είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά από ενήλικες δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και είχε αναφέρει το γεγονός αυτό στον υπεύθυνο επικοινωνίας για ψυχοκοινωνικά θέματα στην αρμόδια ΜΚΟ.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι εκείνο το διάστημα ο προσφεύγων είχε αφεθεί μόνος του σε ένα περιβάλλον που ήταν εντελώς ακατάλληλο για ανηλίκους και σε απαράδεκτα επισφαλείς συνθήκες, δεδομένης της ιδιότητάς του. Ως εκ τούτου, το ΕΔΔΑ κατέληξε πως προσφεύγων βρέθηκε, με υπαιτιότητα των Αρχών, σε μια απάνθρωπη και εξευτελιστική κατάσταση και επιδίκασε αποζημίωση 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη.