Σε μια εντυπωσιακή κίνηση που αποκαλύπτει τους στρατηγικούς ελιγμούς της, η Apple ναύλωσε πτήσεις για να μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 1,5 εκατομμύρια συσκευές iPhone από εργοστάσια στην Ινδία, φορτίο που αγγίζει τους 600 τόνους.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του τεχνολογικού κολοσσού να προλάβει την εφαρμογή των νέων δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η Apple είχε ήδη αυξήσει την παραγωγή της σε ασιατικά εργοστάσια, βλέποντας τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον να εντείνονται.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η τιμή των smartphones αναμένεται να εκτοξευτεί καθώς η Apple εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, αφού αρκετά parts της συσκευής προέρχονται από ασιατικές αγορές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως ένα από τα δυνατά ατού της εταιρίας που είναι οι πίσω κάμερες τις συσκευής παράγονται στην Ιαπωνία.

Η εταιρία πίεσε τις ινδικές Αρχές ώστε να μειωθεί σε 6 από τις 30 ώρες που είναι ο χρόνος που απαιτείται για τον εκτελωνισμό των κινητών στο αεροδρόμιο Chennai στην νότια πολιτεία Tamil Nadu.

Από τον Μάρτιο, τουλάχιστον έξι αεροπλάνα φορτίου χωρητικότητας 100 τόνων το καθένα απογειώθηκαν για τις ΗΠΑ. Ένα από αυτά έφυγε μόλις την εβδομάδα που ενεργοποιήθηκαν οι νέοι δασμοί, επιβεβαίωσε άτομο που μετείχε στο σχέδιο και ένας Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το συνολικό βάρος συσκευασίας ενός iPhone 14 μαζί με το καλώδιο φόρτισης φτάνει τα 350 γραμμάρια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, οι 600 τόνοι μεταφράζονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συσκευές.

Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Apple, το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Foxconn στην Ινδία ξεκίνησε να λειτουργεί ακόμη και τις Κυριακές, παραβιάζοντας τη συνηθισμένη πρακτική. Το ίδιο εργοστάσιο παρήγαγε 20 εκατομμύρια iPhone το 2024, περιλαμβανομένων των μοντέλων 15 και 16.