Αποζημίωση για Ηριάννα και Περικλή

108

Αποζημίωση από το δημόσιο για το χρονικό διάστημα που παρέμειναν στη φυλακή μέχρι να αθωωθούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επεδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στην Ηριάννα και στον Περικλή.

Οι δύο νεαροί είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς» το 2013 και τον Ιούνιο του 2017 είχαν καταδικασθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 13 χρόνια κάθειρξη.
Μετά την καταδίκη τους και έως την αθωωτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου τον Ιούνιο του 2018 παρέμεναν έγκλειστοι.
Στο μεσοδιάστημα είχαν καταθέσει δύο αιτήσεις αποφυλάκισης στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, που όμως δεν είχαν γίνει δεκτές με το σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Σήμερα, το δικαστήριο τους αναγνώρισε αποζημίωση 15 ευρω για κάθε ημέρα από τις περίπου 400 που παρέμειναν στη φυλακή, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το λάθος της διοίκησης.

Οι συνήγοροί τους υπογράμμισαν στο δικαστήριο ότι η κράτηση των δύο νεαρών, πέραν του ότι ήταν άδικη, τους εμπόδισε επαγγελματικά και τους στιγμάτισε κοινωνικά. Όπως αναφέρθηκε, η Ηριάννα δεν εργάζεται πλέον στο διδασκαλείο εκμάθησης νεοελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς, καθώς έχασε τα απαιτούμενα μόρια το χρονικό διάστημα που παρέμεινε έγκλειστη.
“Τους έκοψαν τα φτερά” είπε η δικηγόρος του Περικλή, ζητώντας να τους αναγνωριστεί το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος προς 29 ευρώ ημερησίως. Τελικά, το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης καθορίστηκε στα 15 ευρώ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr