Τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζαμπαλίγια από το Ισραήλ, που είχε ως συνέπεια μεγάλο αριθμό θανάτων, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. 

«Με βάση τη σαφή θέση του Συμβουλίου της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των αμάχων, αισθάνομαι αποτροπιασμό από τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια από το Ισραήλ» επισήμανε ο κ. Μπορέλ. 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιλεκτικά, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα θα πρέπει πάντα να εξισορροπείται από την υποχρέωση να περιθάλπουμε τους αμάχους στο μέγιστο δυνατό βαθμό». 

«Οι νόμοι του πολέμου και της ανθρωπιάς πρέπει να ισχύουν πάντα, και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Με την εκτυλισσόμενη τραγωδία στη Γάζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί από την περασμένη εβδομάδα για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις για ανθρωπιστικές ανάγκες. Κάθε μέρα που περνά, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. 

Τέλος ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών δεν είναι μόνο ηθική, αλλά και νομική υποχρέωση».