Στην αναγκαιότητα των βιώσιμων υποδομών και στη σημασία τους για το παρόν και όχι μόνο το μέλλον στάθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο μήνυμά του στο πλαίσιο του 19ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομίας και Ανάπτυξης που διοργάνωσε το KA-Business.gr στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της τις βιώσιμες υποδομές, ανταποκρινόμενη στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών με μεγαλύτερη ευελιξία και ρεαλισμό, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.

«Οι βιώσιμες υποδομές είναι ένα θέμα που αφορά το παρόν και το σήμερα και όχι μόνο το μέλλον. Η ΕΕ τις έχει ως προτεραιότητα και γνωρίζοντας τις προκλήσεις, τις προτεραιότητες και τα λάθη του παρελθόντος εργάζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, ευελιξία, ρεαλισμό και εστιάζει με μεγάλη προσοχή στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών».

Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια φάση ανατροπών, όπου πολλά από όσα θεωρούνταν δεδομένα επανεξετάζονται, με αρνητικές συνέπειες για κρίσιμα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση και πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα ανατρέπονται, ενώ πολλοί παγκόσμιοι στόχοι και συμφωνίες που όριζαν και καθόριζαν τις πολιτικές αναθεωρούνται, εξελίξεις που συνάδουν σε μια αρνητική εξέλιξη, καθώς υποβαθμίζονται ζητήματα που ήταν και παραμένουν επείγοντα και τη θέση τους παίρνουν πολλοί ανταγωνισμοί, γεωπολιτικοί για την απόκτηση τεχνολογικών, οικονομικών, βιομηχανικών και εξοπλιστικών πλεονεκτημάτων».

Σημείωσε ότι ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί η βιωσιμότητα είναι υπαρκτός, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της κλιματικής κρίσης.

«Ο κίνδυνος να μείνουν πίσω τα ζητήματα της βιωσιμότητας είναι υπαρκτός και δεν είναι μακριά από εμάς, ειδικά στην Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Το θετικό όμως είναι ότι ο δικός μας πολιτικός, πολιτισμικός, οικονομικός και ιστορικός χώρος, η ΕΕ, δεν παραιτείται από τους στόχους βιωσιμότητας».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη έχουν τα εργαλεία, τις δυνατότητες και τη χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση σε μια πιο ρεαλιστική και φιλική προς την κοινωνία μετάβαση.

«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες βρίσκοντας τον τρόπο και τις πολιτικές που θα καταστήσουν την πράσινη μετάβαση πιο φιλική προς τις κοινωνίες, λιγότερο ακριβή αλλά και πιο ρεαλιστική και ορθολογική με μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές, με λιγότερες ανελαστικές ρυθμίσεις και εμπόδια, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, χωρίς παράλληλα όμως να παραιτούμαστε από τον τελικό μας στόχο».

Αναρωτώμενος τι σημαίνει τελικά «βιώσιμες υποδομές», εξήγησε πως αυτές πρέπει να απαντούν σε κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, προτείνοντας σύγχρονες λύσεις για τις πόλεις.

«Όλα μπορούν να γίνουν έξυπνα, ανθεκτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Να κατασκευάζουμε δρόμους με υλικά χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, να κάνουμε αστικές αναπλάσεις με βιοκλιματικά υλικά, να βάλουμε έξυπνα φανάρια, να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες και αισθητήρες που θα ενημερώνουν για καθαρό αέρα, στάθμευση και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Στη Θεσσαλονίκη με τα ηλεκτρικά οχήματα του ΟΑΣΘ και τη λειτουργία του μετρό «έχουμε κάνει ήδη βήματα μπροστά, αν και θα χρειαστούμε περισσότερα» και υπογράμμισε ότι «τα μέσα σταθερής τροχιάς πρέπει να φτάσουν παντού και στη Θεσσαλονίκη, τα δημόσια κτήρια δεν πρέπει να καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια, αλλά να λειτουργούν με έξυπνα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που υποστηρίζουν την αναβάθμιση αυτή. Σχολεία, νοσοκομεία και γήπεδα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα, ενώ και τα συστήματα ύδρευσης πρέπει να ανακυκλώνουν και να επαναχρησιμοποιούν το νερό».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι στην ΕΕ προετοιμάζονται οι νέες στρατηγικές, που όπως τόνισε «θα τις παρουσιάσω το επόμενο διάστημα» και μεταξύ άλλων ο ίδιος μίλησε για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ και το CEFT, που όπως είπε αποτελεί «το ΕΣΠΑ των υποδομών, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τις υποδομές μέσα από τον οποίο εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται οι υποδομές που εξυπηρετούν τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα».

Βέβαια, όπως αναγνώρισε «ο προϋπολογισμός της ΕΕ και των χωρών-μελών δεν μπορεί να καλύψει το κόστος του προαναφερόμενου μετασχηματισμού και για αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Με δεδομένο ότι το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν προσελκύει τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε και θέλουμε, πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς που θα καλύπτει όλη την πόλη και όχι μόνο το κέντρο.