Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση του δευτέρου πόλου εξουσίας στις διπλές εκλογές του 2023, έχει μπει σε περίοδο ρευστότητας. Οι εκλογικές αυτές αναμετρήσεις, μαζί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τις κινήσεις των παικτών το τελευταίο 18μηνο αλλά και τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων σε αυτές έχουν χωρίσει το πολιτικό σκηνικό σε τέσσερα κομμάτια. Αυτά της συστημικής και αντισυστημικής Κεντροαριστεράς/Αριστεράς αλλά και της συστημικής και αντισυστημικής Κεντροδεξιάς/Δεξιάς.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στο πρώτο από αυτά (συστημική Κεντροαριστερά/Αριστερά), το οποίο περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Είναι ίσως το κομμάτι του παζλ του πολιτικού σκηνικού με τις πιο θολές προοπτικές. Αυτό διότι και τα τρία κόμματα βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο κύριος παίκτης σε αυτό (ΠΑΣΟΚ) μπορεί να δείχνει μια σχετική άνοδο στις δημοσκοπήσεις και αυτό να δημιουργεί ελπίδες στους φίλους του κινήματος, αλλά δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως η μικρή αυτή άνοδος προέρχεται από μια μεγάλη κατάρρευση.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πείσει πως μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική εναλλακτική και πως ο πρόεδρός του μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Μέχρι να συμβεί αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ταβάνι στα όρια του 20%. Και όσο αυτό δεν συμβαίνει, τότε αφήνει το κενό της «κυβερνητικής εναλλακτικής» ανοιχτό σε οποιονδήποτε θεωρήσει πως μπορεί να το καλύψει. Το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο καθώς στους ψηφοφόρους που έχει πρόβλημα (αστικά κέντρα) έχει ως ανταγωνιστή πλέον και έναν νεοεισελθέντα παίκτη, το κόμμα Κασσελάκη.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, είναι τα δύο κόμματα του πολιτικού συστήματος που έχουν το μεγαλύτερο εκλογικό πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό διότι δεν έχουν Unique Selling Point (USP), δεν έχουν δηλαδή διαφοροποίηση από τα άλλα κόμματα σε τομείς που να ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους. Με άλλα λόγια δεν έχουν πειστική απάντηση στην ερώτηση «Γιατί να σε ψηφίσω;». Ετσι, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά στα προ 2012 ποσοστά, ενώ η Νέα Αριστερά κινδυνεύει να βρεθεί στα «λοιπά» των δημοσκοπήσεων.

Οι επόμενες κινήσεις των κομμάτων αυτών, αλλά και των υπολοίπων παικτών με εφαπτόμενα εκλογικά κοινά, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωσή και τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό του μέλλοντος.

* Αναλυτής εκλογικής αγοράς