Τον ιδρυτή του κόμματος των VOX Αλέχο Βιδάλ Κουάδρας αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν σε κεντρικό δρόμο της Μαδρίτης με σφαίρα στο κρανίο.

Την ίδια ώρα που όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά λόγω της γιορτής της πολιούχου της ισπανικής πρωτεύουσας, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα είχαν παρακολουθήσει τον Κουάδρας μετά την θεία λειτουργία και ενώ εκείνος έμπαινε στο αυτοκίνητο του ένας εξ αυτών με κουκούλα, όπως κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες, πλησίασε τον 78χρονο πολιτικό και σχεδόν εξ επαφής τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Τρέχοντας επιβιβάστηκε στην μοτοσυκλέτα και απομακρύνθηκαν με μεγάλη ταχύτητα.

Η αστυνομία και το ασθενοφόρο έφθασαν σε λίγα λεπτά μεταφέροντας τον τραυματία πολιτικό στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται δίνοντας μάχη για τη ζωή του.

Το σοβαρό περιστατικό έγινε την ίδια ημέρα και λίγο αργότερα που ανακοινώθηκε η συμφωνία του Πέδρο Σάντσεθ, νυν σοσιαλιστή πρωθυπουργού, με τα δύο κόμματα Γιουτς και ΕRC της άκρας αριστεράς για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Κουάδρας στο Χ το πρωί είχε αναρτήσει μήνυμα με το οποίο αποκαλούσε ντροπή για την πολιτική ζωή και τη Δημοκρατία στην Ισπανία τη συμφωνία των σοσιαλιστών που είχαν ηττηθεί στις πρόσφατες εθνικές εκλογές να συνεργαστούν με φυλακισμένους κα υπόδικους για τρομοκρατικές ενέργειες, έχοντας δεχθεί να τους αποφυλακίσει όλους και να προχωρήσει με νέο νόμο σε αμνηστία και του εξόριστου στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτή Πίνζεμοντ.

Ο Άνχελ Βιδάλ Κουάδρας ήταν ιδρυτικό μέλος του κόμματος των VOX και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Καταλονίας.

Αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το 2014, μέλος της επιτροπής για την επιλογή των διευθυντών των γραφείων της ΕΕ στα κράτη μέλη με υπεύθυνη Ισπανίδα στις Βρυξέλλες, ο Βιδάλ Κουάδρας ανήκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενώ είχε άριστη σχέση με την ελληνική αντιπροσωπεία στην θητεία 2004-2009.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ισπανού πολιτικού συγκλόνισε την κοινή γνώμη σε μια περίοδο δύσκολη για τα χρονικά της πολιτικής ζωής της χώρας η οποία σε βαθιά κρίση προσπαθεί να βρει διέξοδο, καθώς το Λαϊκό Κόμμα του προέδρου Φεϊχό αν και νίκησε στις εκλογές και για μόνο μία ψήφο διαφορά από την απόλυτη πλειοψηφία 176 έναντι 175 που συγκεντρώνει το ΡΡΕ με σύμμαχο τους VOX, δεν σχηματίζει κυβέρνηση, ο Σάντσεθ παραχώρησε όλα τα πλεονεκτήματα στους υπόδικους της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Τα κόμματα και η κυβέρνηση της Ισπανίας καταδίκασαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την απόπειρα του πολιτικού που δεν κατηγορήθηκε ποτέ για φανατικές δηλώσεις ή θέσεις.

Στη διάρκεια της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο διακρίθηκε για το ήθος του και την αμερόληπτη στάση του στις θέσεις της πολιτικής ομάδας του κόμματός του.

Οι έρευνες συνεχίζονται με την κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών σε ολόκληρη την Ισπανία.

Η αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος ζήτησε από τον Σάντσεθ να μην προχωρήσει σε ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης μέχρι να γίνει ξεφύγει από τον κίνδυνο ο Άλεχο Βιδάλ Κουάδρας.

Η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να δίνει δεκτό το αίτημα του Προέδρου Φεϊχό και η παρουσίαση του σχήματος και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει 15 και 16 Νοεμβρίου.