Σειρά σημαντικών έργων σε μια πορεία υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την επίλυση καίριων και χρόνιων προβλημάτων, αλλά και πλούσιο κοινωνικό έργο το οποίο αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής κατά τη κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας, περιλαμβάνει ο απολογισμούς της 2ετούς θητείας της Περιφερειακής Αρχής που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σε εκδήλωση, διαδικτυακά και δια ζώσης στο αμφιθέατρο της ΓΓΕΕ.
Με το σύνθημα «Η Αττική Πρώτη» και η Περιφέρεια Αττικής «Διαρκώς δίπλα στον πολίτη» ξεδιπλώθηκε σε βιντεοπροβολή στοιχειοθετημένο το έργο της διετίας 2019-2021 με τις «πρωτιές» της Περιφέρειας: Στην υλοποίηση 900 έργων προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, στην στήριξη των δομών Υγείας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με ποσό άνω των 500 εκατ., στους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του ΠΕΠ Αττικής που αγγίζουν το 68,4%, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση πράσινων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία, την προστασία της ζωής και των περιουσιών. Αναφορικά με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης η οποία έπληξε την Αττική, η ολοκλήρωση των έργων για τη θωράκιση της και η πλήρης υιοθέτηση του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν τους βασικούς στόχους της προσεχούς διετίας, επισήμανε ο περιφερειάρχης.
«Όραμά μας να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής, Πρώτη. Στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στα έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στη ασφάλεια, στην αλληλεγγύη Θέλουμε την Αττική, Πρώτη , σε όλα. Διαρκώς δίπλα στον πολίτη, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης οι οποίοι και απεύθυναν χαιρετισμούς. Χαιρετισμούς διαδικτυακά απεύθυναν οι υπουργοί Εσωτερικών Μ. Βορίδης, Υγείας Θάνος Πλεύρης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Γ. Τσακίρης ενώ παρέστησαν πρυτάνεις, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος κ.α.
Οι υπουργοί εξήραν την αποτελεσματικότητα από την άριστη συνεργασία τόσο με τον κ. Πατούλη όσο και μεταξύ των υπηρεσιών. Ειδικότερα ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για την ταχύτατη μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στον ψηφιακό μετασχηματισμό και των ολοένα αυξανόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς όφελος της αμεσότητας, της διαφάνειας και της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε για την διαρκή συνεισφορά της Περιφέρειας προς όλη την αθλητική κοινότητα του λεκανοπεδίου. Κυρίως όμως για την ταχύτατη ωρίμανση των διαδικασιών υλοποίησης του Μεγάλου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας για τη βελτίωση των υποδομών του ΟΑΚΑ, για το κολυμβητήριο του Ζαππείου και κυρίως για την συμβολή της στη διευκόλυνση της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις στην περιοχή του Συντάγματος.
Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε πολύτιμη υπεραξία τη συμβολή της Περιφέρειας στον κοινό αγώνα με την Πολιτεία στη διαχείριση και αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ο κ. Γεωργιάδης ευχήθηκε στον κ. Πατούλη να συνεχίσει το έργο του με τον ίδιο δυναμισμό και ενεργητικότητα που έχει επιδείξει έως σήμερα. Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι παρίστατο στη βουλή στη συζήτηση του ν/σ για τις λαϊκές αγορές το οποίο καταρτίστηκε με τη στενή συνεργασία υπουργείου και Περιφέρειας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο των Περιφερειών και της Περιφέρειας Αττικής στην κοινή προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Επισήμαινε ότι συντονισμένα πρέπει να διαμορφωθεί με τον βέλτιστο τρόπο ο σχεδιασμός αξιοποίησης σημαντικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις άμβλυνε τις συνέπειες που είχε προκαλέσει η απλή αναλογική και ότι με αφορμή την υπό εξέλιξη συζήτηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, θα επιλυθούν σύντομα κομβικά ζητήματα σχετικά με το ρόλο της αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την Περιφέρεια ή τους Δήμους.
Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία που προηγήθηκε των δεκάδων έργων τα οποία είναι σε εξέλιξη αλλά και πολλών ακόμη τα οποία δρομολογούνται.
Ο περιφερειάρχης στην ομιλία του αναγνώρισε ότι ήταν πολύ δύσκολη αυτή η διετία, εξαιτίας της πανδημίας η οποία ενέσκηψε τον Μάρτιο του 2020. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η πανδημία δεν αποτέλεσε δικαιολογία, αλλά πρόκληση, να αποδείξουμε ότι μπορούμε καλύτερα και περισσότερα», τονίζοντας ότι τέθηκε σε τροχιά η ολοκλήρωση εμβληματικών έργων όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Σημείωσε ότι αναζητήθηκαν και βρέθηκαν οι ανάλογοι πόροι ώστε «Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής να υλοποιεί πάνω από 900 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ», όταν βρήκαν στο ταμείο μόλις 300 εκατομμύρια με υποχρεώσεις άνω του 1,3 δισ.
Ανέφερε ότι η Περιφέρεια πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με 10.994 ενταγμένα έργα σήμερα και τη δημόσια δαπάνη που έχει αποδοθεί στους δικαιούχους, να ξεπερνά τα 718 εκατ. ευρώ.
Τα έργα
Μεταξύ των δεκάδων έργων περιλαμβάνονται οι υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα, το ΚΕΛ Παιανίας, το αποχετευτικό στην Αν. Αττική , η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, η αναβάθμιση μεγάλων χώρων πρασίνου πχ. Πεδίον του ‘Αρεως, Αττικό ‘Αλσος, Πάρκο Τρίτση.
Το σημαντικό έργο υδροδότησης της Αίγινας με την κατασκευή του αγωγού από την Σαλαμίνα. Στον τομέα της οδοποιίας εντάσσονται η επαναχάραξη της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, στα όρια του Δήμου Μάνδρας, οι πεζογέφυρες, η λειτουργία του σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορία, οι έξυπνες διαβάσεις.
Στον τομέα της Υγείας και ποιότητα ζωής εντάσσεται το Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, η υπογειοποίηση της Πατρ. Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το κλειστό Γυμναστήριο Ν. Σμύρνης, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης, η ανάπλαση του Μικρολίμανου κ.α.
Επιπλέον , χρηματοδοτούνται έργα , που δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας , όπως η επέκταση του Λιμένος Πειραιά και η δημιουργία προβλήτας, για την εξυπηρέτηση της Κρουαζιέρας.
Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας προσφέρουμε πάνω από 200 ψηφιακές υπηρεσίες, που θα γίνουν 500 το επόμενο διάστημα και τηλεφωνική γραμμή 1512, για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
Σημαντικό είναι και το κοινωνικό αποτύπωμα του έργου της Περιφέρειας με την ωφέλεια 222 χιλιάδων συνανθρώπων μας από τη λειτουργία 300 δομών που χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΠΑ με ποσό 160 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διατέθηκαν από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, 100.000.000 ευρώ για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού , γιατροί και νοσηλευτές, σε 73 φορείς Υγείας, 64.000.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, στα Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, 5 εκατ. ευρώ, στη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας για τη δημιουργία Δικτύου Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας και παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Επίσης διατέθηκε περιπολικό διάσωσης στο Λιμενικό, διενεργήθηκαν 60.000 tests μοριακού ελέγχου , διανεμηθήκαν πάνω από ένα εκατομμύριο προστατευτικές μάσκες, διανεμήθηκαν 1.000.000 γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες και 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου θα λάβουν δωρεάν και μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεκάδες έργα και παρεμβάσεις, σε κάθε Δήμο της Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και συμβάλλουν στην προστασία του Περιβάλλοντος όπως:
- Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα
- H κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας
- Το νέο δίκτυο αποχέτευσης σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής
- Η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων
- Η υλοποίηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία και Διάθεση αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα
- Η προώθηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ.
- Το καινοτόμο πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνων σε 30 Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
- Η διάθεση ακόμη περισσότερων πόρων για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ
- Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
- Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%.
- Η αναβάθμιση με πολλές σημαντικές παρεμβάσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητας όλων των μεγάλων χώρων πρασίνου της Αττικής, κι αναφέρομαι στο Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Τρίτση.
- Χρηματοδοτούμε σημαντικά Έργα ύδρευσης, όπως ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας.
Προτεραιότητά η προάσπιση της οδικής ασφάλειας, οι νέες υποδομές για καλύτερη υγεία και βελτίωση της καθημερινότητας της ποιότητας ζωής
Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και υποδομών με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μεταξύ αυτών τα παρακάτω:
- Η βελτίωση και επαναχάραξη του ΠΕΟΑΘ, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, στα όρια του Δήμου Μάνδρας
- Η νέα πεζογέφυρα στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- και ακόμη τέσσερις σε Αγία Παρασκευή , Άλιμο και Λεωφόρο Αθηνών
- Τα δεκάδες χιλιόμετρα νέων ασφαλτοστρώσεων
- Η λειτουργία του σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας
- Οι έξυπνες διαβάσεις και φωτεινοί σηματοδότες
- Το Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου
- Η Υπογειοποίηση της Πατριάρχου Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
- Η θεμελίωση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου στην Αγία Παρασκευή
- Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Μαραθώνα
- Το νέο κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης
- Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά
- Το ισχυρό αποτύπωμα της Περιφέρειας σε εμβληματικά έργα Πολιτισμού, όπως η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης, κλπ
Παράλληλα υλοποιούνται εμβληματικές αναπλάσεις, όπως:
- Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, που αναδεικνύει το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής . Έργο που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και δημοπρατείται το επόμενο διάστημα η δεύτερη φάση του, αφού βρέθηκε τρόπος χρηματοδότησης
- Η ανάπλαση του Μικρολίμανου, που αλλάζει την όψη του Πειραιά.
- Η ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αφού συμμετέχουμε στο μεγάλο έργο που αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, δικτύου πεζοδρόμων και χώρων αναψυχής , συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων, στο Νότιο Άξονα της Αθήνας.
Επιπλέον, χρηματοδοτούνται έργα, που δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, όπως
- η Επέκταση του Λιμένος Πειραιά και η δημιουργία προβλήτας, για την εξυπηρέτηση της Κρουαζιέρας.
«Η Περιφέρεια Αττικής Πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό»
Στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η Περιφέρεια Αττικής. Μεταξύ άλλων:
- Σήμερα προσφέρονται πάνω από 200 ψηφιακές υπηρεσίες, που θα γίνουν 500 το επόμενο διάστημα
- Την τελευταία διετία, διπλασιάστηκε ο αριθμός των υπηρεσιών που παρείχαμε ψηφιακά στους πολίτες
- Έχουμε την τηλεφωνική γραμμή 1512, που αντικατέστησε από σήμερα τον αριθμό 1539, για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων της Αττικής.
- Τοποθετούνται το επόμενο διάστημα σε όλη την Αττική 1000 έξυπνες στάσεις, για τη βελτίωση του συστήματος δημόσιων μεταφορών
- Παρέχονται με ψηφιακό μέσα υπηρεσίες όπως την αντικατάσταση διπλωμάτων
- Μπορούν και κλείνουν οι πολίτες ψηφιακά ραντεβού και παίρνουν με τον τρόπο αυτό προτεραιότητα
- Μεταφέρονται 25.000 μαθητές καθημερινά στα σχολεία τους, αξιοποιώντας σύγχρονο ψηφιακό σύστημα.
H Αττική Περιφέρεια Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης
Σημαντικά όμως είναι τα έργα και οι δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Σήμερα, πάνω από 222 χιλιάδες είναι οι ωφελούμενοι, μέσα από τη λειτουργία 300 δομών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, σε έναν κοινωνικό προϋπολογισμό που αξιοποιεί χρήματα του ΕΣΠΑ κι ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διατέθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ..
Στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση της πανδημίας
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, τη στήριξη των δομών υγείας αλλά και του ευάλωτου πληθυσμού οι βασικές δράσεις συνοψίζονται στις εξής:
- H Περιφέρεια Αττικής διέθεσε 000.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, γιατρούς και νοσηλευτές, σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας
- Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε το προηγούμενο διάστημα κι έδωσε και εξακολουθεί να δίνει τη μάχη κόντρα στον covid, πληρώνεται κατά κύριο λόγο με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής.
- Δόθηκαν 64.000.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, πάλι μέσα από το ΠΕΠ Αττικής, που διατέθηκε στα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
- Ενισχύθηκαν ΜΕΘ και ΜΑΦ Νοσοκομείων της Αττικής, με ηλεκτρονικούς αναπνευστήρες και ειδικές κλίνες.
- Προχώρησε στη δημιουργία Δικτύου Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας και παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, σε πρόσφυγες και μετανάστες δίνοντας 5 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής, στη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας.
- Παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στο Λιμενικό Σώμα ένα περιπολικό σκάφος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακομιδή ασθενών με covid-19.
- Μέσα από τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής 1110 παρείχε ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε πάνω από 180.000 περιπτώσεις.
- Διενεργήθηκαν πάνω από 60.000 δωρεάν tests μοριακού ελέγχου, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία 10 κινητών μονάδων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον ΙΣΑ.
- Διανεμήθηκε υγειονομικό υλικό και προστατευτικές μάσκες, πάνω από 1.000.000 τεμάχια, σε υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής, Κοινωνικές Δομές και Δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, προσωπικό Σωμάτων Ασφαλείας, εργαζόμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες.
- Οργανώθηκε τη διανομή 1.000.000 δωρεάν γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας
- Τέλος, περίπου 000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου θα λάβουν δωρεάν και μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν ενίσχυσης επιχειρήσεων που έχει οργανώσει ποτέ Περιφέρεια στη χώρα.
Διαχείριση απορριμμάτων και αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής»
Σε ότι αφορά τον στόχο εφαρμογής του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ Πατούλης σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει να έχουν προχωρήσει τα παραιτούμενα όπως είναι οι νέες υποδομές για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των βιοαποβλήτων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε η Αττική να καταστεί μια πράσινη Περιφέρεια, πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση.
Ο δεύτερος στόχος που αφορά στο να τεθούν ισχυρές βάσεις για την υλοποίηση έργων που θα θωρακίσουν την Αττική από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας, το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης» αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, που της γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο.
Εξέφρασε την πίστη ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτήν την ευθύνη. Παρατήρησε ότι τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά σχεδιάστηκαν με προδιαγραφές προ κλιματικής κρίσης και σήμερα χρειάζονται επειγόντως νέες μελέτες, έργα και περισσότερα χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκισης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Πλαίσιο στο οποίο μελετητές της Περιφέρειας ,σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, συνέταξαν ένα κοστολογημένο Γενικό Σχέδιο, με δράσεις για να αποτραπούν, πιθανές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα, το οποίο έχει προωθεί στους συναρμόδια υπουργεία.
Κλείνοντας ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Αττική δικαιούται αυτά τα έργα για την προστασία των πολιτών της και ότι ως Περιφέρεια θα τα «διεκδικήσουμε, γιατί η Αττική αξίζει να παραμείνει πρώτη σε ασφάλεια Περιφέρεια της Ελλάδος».