Δύο νέα περιστατικά κατασκοπείας με εμπλοκή ρωσικών παραγόντων ερευνούν οι ελληνικές Αρχές. Τα νέα περιστατικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορούν πρόσωπα που διαμένουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και είχαν συχνά επαφές –επισήμως επιχειρηματικού τύπου– με τη Θράκη. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε άλλη υπόθεση κατασκοπείας, αφού το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε άμεση ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας ενός 39χρονου με καταγωγή από τη Ρωσία, καθώς από έρευνα προέκυψε ότι είχε αποκτήσει ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα με πλαστά δικαιολογητικά.

Για αυτό, τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές Αρχές εξέταζαν το νήμα που συνέδεε με την Ελλάδα έναν φερόμενο ως «πράκτορα των Ρώσων». Ηταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Αλέξανδρος, μόνιμος κάτοικος Βιέννης και κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου, κίνησε για πρώτη φορά υποψίες. Προσπάθησε τότε να βγάλει ταξιδιωτικά έγγραφα για παιδί του στη Γλυφάδα και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν στο σύστημα SIRENE ότι οι αυστριακές Αρχές είχαν λάβει εις βάρος του το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Αλέξανδρος είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα, αγοράζοντας τουλάχιστον δύο ακίνητα, και επισκεπτόταν τακτικά τη χώρα μας. Είναι η δεύτερη υπόθεση κατασκοπείας, έπειτα από εκείνη της Μαρίας Τσάλλα, στην οποία οι ελληνικές Αρχές διαπιστώνουν ότι γίνεται χρήση πλαστών εγγράφων από τους υπόπτους. Αυτό που εξετάζεται εξονυχιστικά είναι η «παραγωγή » ταξιδιωτικών εγγράφων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων δικηγόρων κ.ά., σε πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Ρωσία.