Αποκλειστικό: Το πράσινο πιστοποιητικό Μητσοτάκη στο τραπέζι των G7

by MANIFESTO

Στην Κορνουάλη της Νότιας Αγγλίας, από 11 έως 13 Ιουνίου ένα από τα βασικά θέματα που θα εξετασθούν είναι η πρόταση που πρώτος έφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υιοθέτησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Το πράσινο διαβατήριο που θα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να ταξιδεύουν ελεύθερα μόνο εφ’ όσον έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται να συζητηθεί από τους ηγέτες των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών  του πλανήτη όχι και των πιο πλούσιων χωρών  του κόσμου, τους G7 ήτοι Γαλλία Ιταλία ΗΠΑ Καναδά Ιαπωνία Γερμανία και Μ. Βρετανία με την συμμετοχή και της εκπροσώπου της ΕΕ εκ μέρους των 27 ηγετών.

Στόχος οι πολίτες με ανάλογο διαβατήριο σε ηλεκτρονική μορφή, είτε σε εκτύπωση (έντυπη) όπως αυτή την οποία αποκτούν μετά τον εμβολιασμό τους οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν δικαίωμα μετάβασης και εισόδου στα άλλα κράτη συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά.

Στην περίπτωση αυτή το διαβατήριο θα έχει και τα χαρακτηριστικά ιατρικής βεβαίωσης στα πρότυπα του λευκού διαβατηρίου των ΗΠΑ.

Την εισήγηση στο προσεχές Συνέδριο της Οξφόρδης θα παρουσιάσει ο μετέχων πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι με τον υπουργό του υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα προερχόμενου από το κόμμα  του πρώην πρωθυπουργού σοσιαλδημοκράτη Ματτέο Ρέντσι!

Από μόνο της η πρόταση η οποία και με την έγκριση της Κομισιόν με παρούσα την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Μ. Βρετανία τον Ιούνιο αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και προσωπικά  του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην διάσταση που έδωσε με την πρόταση στους άλλους ηγέτες της ΕΕ και την αποδοχή της ώστε τώρα να συνεχίζει την ανοδική της πορεία με πιθανή έγκριση του “πράσινου διαβατηρίου” και από τους ισχυρούς της G7!

Ποια είναι η G7

H G7 περιλαμβάνει στην ομάδα των πλέον προηγμένων βιομηχανικών κρατών  του πλανήτη τις ΗΠΑ τον Καναδά την Ιαπωνία την Ιταλία την Γερμανία την Γαλλία και την οργανώτρια  του Ιουνίου Μ. Βρεταννία.

Αρχικά μετείχε και η Ρωσία η οποία όμως από το 2014 αποχώρησε για λόγους πολιτικής διαφοράς με σχέση την ΕΕ.

Επίσης δεν μετέχει η Κίνα παρά μόνον ως παρατηρητής όπως και η ενωμένη Ευρώπη ως ενιαία δύναμη των 27 κρατών μελών της.

Στην Κορνουάλη όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση το παρόν θα δώσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες μας υπέρ της πρότασης του διαβατηρίου για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και ο Καναδάς. Αναμένεται ότι ο Ντράγκι  του όποιου η χώρα έχει πολλαπλό συμφέρον (όπως και η Ελλάδα) να ισχύσει το πράσινο διαβατήριο των έμβολιασθέντων εναντίον του covid-19 και πέραν των χωρών της ΕΕ, θα δώσει την σκληρή μάχη ώστε να βγει νικήτρια η ΕΕ δεδομένου ότι ο ίδιος αλλά και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανανεώσει και ενδυναμώσει τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ στην μετά Τραμπ εποχή!

Η πρόταση Τζόνσον

Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που θα βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου των  G7 (11 και 13 Ιουνίου) είναι και η πρόταση που ήδη έχει γνωστοποιήσει στους άλλους ηγέτες  του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση ύψους 1 τρις δολαρίων κατ’ έτος μέχρι το 2030 από τα κράτη μέλη των επτά ισχυρών οικονομικά χωρών που θα αποτελέσει το όραμα ως οικονομική απάντηση στην πανδημία!

Προκειμένου να διασφαλίσουν την ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία covid-19.!

Την πλήρη έκθεση συνέταξε για λογαριασμό  του Μπόρις Τζόνσον ο καθηγητής οικονομικών  του   London School of Economics Νίκολας Στερν και στην οποία βασικός κορμός θα είναι “Ενα συντονισμένο παγκόσμιο πρόγραμμα επενδύσεων για την ανάκαμψη, την οικοδόμηση και τον μετασχηματισμό που μπορεί να τονώσει όλες τις μορφές κεφαλαίου”!

Η έκθεση όπως καταλήγει ο σερ Νίκολας Στερν ” θα αφορά την πλειονότητα των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο αρχικά, κυρίως όμως για τις βιώσιμες υποδομές!”

Όπως γίνεται αντιληπτό η προσεχής συνεδρίαση των G7 θα έχει καθαρά και ελληνικό ενδιαφέρον και σημασία. Όχι μόνο πρεστίζ για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και γενικότερα για ένα ουσιαστικό πρώτο οικονομικό χαρακτήρα της οικονομικής πιθανής κρίσης σε πολλά κράτη  του πλανήτη εξ αιτίας της πανδημίας και φυσικά μιας επαναπροσέγγισης των σχέσεων Ευρώπης και ΗΠΑ!

Ένα διαβατήριο υγείας και ευρηματικότητας!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ  και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σημερινή πρόεδρο του Διεθνούς Νομιμσματικού Ταμείου!

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα