«Ο Χρήστος Καλογρίτσας συνομολογεί ότι δεν επιθυμούσε να συνεισφέρει χρήματα για το εγχείρημα, κατά τη συμφωνία τους δε με τον Νικόλαο Παππά, αυτός θα “δάνειζε” μόνο το “κρυστάλλινο” όνομά του, ενώ ο πρώην υπουργός και οι συνεργάτες του θα εξασφάλιζαν τα κεφάλαια που απαιτούνταν».
«Είχαν συσταθεί και ομάδες δημοσιογράφων που εργάζονταν στα γραφεία του Χρήστου Καλογρίτσα προετοιμάζοντας τη λειτουργία των ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό γινόταν ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ του ως άνω επιχειρηματία και του πρώην υπουργού».
Και πάλι καλά να λέει ο Νίκος Παππάς που παραπέμπεται μόνο για ένα πλημμέλημα αφού, όπως προκύπτει από το παραπεμπτικό βούλευμα, «είχε αφήσει τον γάμο και πήγε για πουρνάρια»! Οπου «γάμος», το κυβερνητικό έργο και όπου «πουρνάρια», τα βοσκοτόπια και το στήσιμο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Και διερωτάται κανείς: Είναι δυνατόν ο άλλοτε κραταιός άνδρας και στενότατος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα να ασχολείται με τις ώρες γι’ αυτό το ζήτημα και να ξημεροβραδιάζεται σε συναντήσεις και μεθοδεύσεις, αλλά να μη γνωρίζει απολύτως τίποτα ο πρωθυπουργός του; Ποια ήταν η αρμοδιότητα και η συνταγματική ευθύνη του πρώην υπουργού όσον αφορά την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των καναλιών; Και πώς αυτός ενήργησε τελικά;
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα: «Η δε υπηρεσιακή του αρμοδιότητα για τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και τα συναφή με αυτήν καθήκοντά του συνιστούσαν έκφραση της πολιτειακής βούλησης για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου με τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και αποτελούσαν άσκηση κρατικής εξουσίας έναντι τρίτων μέσα στον κύκλο των δημοσίων υποθέσεων που του είχαν ανατεθεί. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Επικρατείας, ο οποίος προΐστατο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, οργάνου δηλ. του κράτους, που η εξουσία του απέρρεε από τον λαό, προς όφελος του οποίου έπρεπε να ασκεί και καθήκοντα υπαλλήλου κατά την έννοια των άρθρων 13α ΠΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 3 του νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης των υπουργών ήταν υποχρεωμένος, σύμφωνα με τις άνω διατάξεις του συντάγματος και των νόμων αλλά και τους όρους της προκήρυξης που είχε υπογράψει, να διασφαλίσει με ενέργειές του, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία υποκαθιστούσε το ΕΣΡ, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, εποπτεύοντας αλλά και μεριμνώντας ο ίδιος προσωπικά, εκτός των άλλων, για τη διενέργεια ελέγχου ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την ταυτότητα των συμμετεχόντων, προκειμένου να αποκλειστούν, ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα, αφανή οχήματα, αλλά και ως προς την οικονομική κατάσταση και την προέλευση των μέσων χρηματοδότησης (πόθεν έσχες) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, προκειμένου να εξακριβωθεί η επάρκεια και η προέλευση των οικονομικών πόρων που οι υποψήφιοι διέθεταν ή επρόκειτο να διαθέσουν για τη λήψη της άδειας και τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, με διενέργεια και πρόσθετου ελέγχου πόθεν έσχες για την καταβολή του προσφερομένου τιμήματος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές».
Υπογραμμίζεται επίσης: «Ηταν υποχρεωμένος ακόμη να περιφρουρήσει τον υγιή και ανόθευτο ανταγωνισμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και γενικότερα στον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τηρώντας ουδέτερη στάση και ίσες αποστάσεις από επιχειρηματίες και εταιρείες που διεκδικούσαν άδεια για τηλεοπτικό σταθμό, καθώς και την πολιτική πολυμέρεια και πολυφωνία, προστατεύοντας συγχρόνως και με τον τρόπο αυτόν και το ατομικό δικαίωμα της πληροφόρησης που διασφαλίζεται με την αντικειμενική και με ίσους όρους πληροφόρηση των πολιτών, καθώς και με τη διαφάνεια ως προς την ταυτότητα και τα μέσα χρηματοδότησης των ιδιοκτητών ΜΜΕ».
Και αφού το Δικαστικό Συμβούλιο δίνει ένα γερό μάθημα νομιμότητας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης στον Νίκο Παππά, στη συνέχεια αρχίζει να τον κατακεραυνώνει, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις ενέργειές του. «Ο Νικόλαος Παππάς ωστόσο, αντί να προβεί στις απαιτούμενες κατά τα ανωτέρω ενέργειες για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της πολυφωνίας, του ελεύθερου ανταγωνισμού και την τήρηση εν γένει της νομιμότητας, προέβη σε αντίθετες ενέργειες, δηλαδή σε πράξεις και παραλείψεις οι οποίες αντίκειντο στις ως άνω υποχρεώσεις του».
Και πιο συγκεκριμένα: «Τον Ιούνιο του 2016 ο Νίκος Παππάς ήλθε σε συνεννόηση με τον Χρήστο Καλογρίτσα, επιχειρηματία δραστηριοποιούμενο κυρίως στα δημόσια έργα που στήριζε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές και οικογενειακές σχέσεις, και συμφώνησαν να προβεί ο τελευταίος ως δικό του παρένθετο πρόσωπο στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατό, κατά τον επικείμενο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, να ληφθεί μια από τις 4 άδειες, προκειμένου το συγκεκριμένο κανάλι να προωθεί τις θέσεις και την πολιτική του κόμματός του (ΣΥΡΙΖΑ), της τότε κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), αλλά και του ίδιου ως υπουργού, τελώντας υπό τον έλεγχό τους και διαμορφώνοντας υπέρ αυτών σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη».
Οπως ανέφερε ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο ίδιος ήταν απλώς ο «μπροστινός» του εγχειρήματος του καναλιού, ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι τη συμφωνία συνήψε ο πρώην υπουργός με τον Χρήστο Καλογρίτσα, παραβλέποντας το προβλεπόμενο, έστω και «προληπτικά από το σύνταγμα ασυμβίβαστο που συνέτρεχε στο πρόσωπο του επιχειρηματία (αλλά και των παρένθετων προσώπων αυτού, συγγενών του, εξαρτημένων οικονομικά ατόμων ή εταιρειών) για τη συμμετοχή των εταιριών του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών λόγω της ενασχόλησης του Ομίλου του με δημόσια κατά κύριο λόγο έργα».
Ομως… «Ο όμιλος του Χρήστου Καλογρίτσα αντιμετώπιζε έλλειψη επαρκών διαθέσιμων κεφαλαίων για τη συμμετοχή του στο εγχείρημα του καναλιού (υπέρογκα δάνεια από την Τράπεζα Αττικής και μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες που είχαν αποτέλεσμα δεσμεύσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων –ακινήτων και λογαριασμών– του ίδιου και μελών της οικογένειάς του. Ο Χρήστος Καλογρίτσας συνομολογεί ότι δεν επιθυμούσε να συνεισφέρει χρήματα για το εγχείρημα, κατά τη συμφωνία τους δε με τον Νικόλαο Παππά, αυτός θα “δάνειζε” μόνο το “κρυστάλλινο” όνομά του, ενώ ο πρώην υπουργός και οι συνεργάτες του θα εξασφάλιζαν τα κεφάλαια που απαιτούνταν. Παρ’ όλα αυτά ο όμιλος με δύο δάνεια που έλαβε στις 29/6/16 και 1/7/16 από την Τράπεζα Αττικής αγόρασε τις μετοχές του υιού του Χρήστου Καλογρίτσα, Βλαδίμηρου-Ιωάννη Καλογρίτσα. Με τον τρόπο αυτόν, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, πέραν του ότι παρέκαμψε τυπικά το ασυμβίβαστο για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό, εξασφάλισε το ποσό των 8.000.000 ευρώ για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο δεσμεύτηκε από την Τράπεζα Αττικής προκειμένου να εκδοθεί, καλυπτόμενη με μετρητά εγγυητική επιστολή της τράπεζας αυτής, η οποία κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Περαιτέρω εξασφάλισε και ποσό 6.500.000 για την κάλυψη προηγούμενων οφειλών του προς το Δημόσιο προκειμένου να λάβει φορολογική ενημερότητα».
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα έπρεπε να κατατεθεί και μια εγγυητική επιστολή, ύψους 3 εκατ. ευρώ, καλυπτόμενη από μετρητά, χρήματα τα οποία η εταιρεία δεν διέθετε. Και επειδή η Τράπεζα Αττικής είχε υπερδιπλασιάσει το πιστωτικό όριο του Ομίλου Καλογρίτσα μέσα σε ενάμισι έτος, δεν ήταν δυνατό να εκδώσει εγγυητική επιστολή, εκτός και αν η έκδοσή της γινόταν διά της καταβολής μετρητών σε ποσοστό 100%, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα κινδύνευε να μπει σε καθεστώς ακόμη και ειδικής εκκαθάρισης η τράπεζα.
Μάλιστα, την περίοδο εκείνη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Ιωάννης Στουρνάρας, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο κατά της εν λόγω τράπεζας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της.
Ο πρώην υπουργός φαίνεται πως και πάλι είχε τη λύση, όπως αναφέρεται στο βούλευμα: «Η εταιρεία CCC, της γνωστής οικογένειας Khoury, υπαγόταν στον πρώην υπουργό και η εν λόγω εταιρεία ενδιαφερόταν να αποκτήσει στην Ελλάδα ένα κανάλι. Ετσι, αρχικά τον Αύγουστο του 2016, ο Νικόλαος Παππάς μεσολάβησε ώστε να καλυφθεί το ποσό της εγγυητικής επιστολής από την εν λόγω εταιρεία αλλά και να εξασφαλιστεί περαιτέρω χρηματοδότηση του καναλιού από την ίδια. Στο πλαίσιο αυτό συντονίστηκε από τον ίδιο τον υπουργό συνάντηση στο σκάφος του Αραβα επιχειρηματία με τον Χρήστο Καλογρίτσα και κάποιους ακόμη οικονομολόγους. Από τα μηνύματα που αντάλλαξαν, πριν από τη συνάντηση αυτήν ο πρώην υπουργός και ο εργολάβος προκύπτει ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας αγωνιούσε για την έκβαση της συνάντησης αυτής και ζητούσε συνέχεια ενημέρωση από τον πρώην υπουργό για τα όσα είχαν συμφωνηθεί, με τον Khoury αλλά και οδηγίες ως προς αυτά που έπρεπε να πει στο πλαίσιο της συμφωνίας:
– Καλογρίτσας: “…φρόντισε πριν φύγω να με ενημερώσεις, γιατί αν δεν μιλήσουμε, αποτέλεσμα μάλλον δεν θα έχουμε! ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΔΗΛ. ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ. ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ, ΑΡΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ! Εσύ ξέρεις, εσύ αποφάσισε!!! Ξαναλέω: Αν δεν τα πούμε… Τζίφος θα είναι το Πόρτο Χέλι”.
– Παππάς: “ΟΚ, μιλάμε πριν φύγεις…”».
Ωστόσο, αυτή η εγγυητική επιστολή δεν έφτασε ποτέ και όλο το εγχείρημα του πρώην υπουργού με «μπροστινό του» έναν με «κρυστάλλινο» όνομα για απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…
Οι αποκαλύψεις της γραμματέως
Η στενή σχέση Παππά – Καλογρίτσα επιβεβαιώνεται από μια σειρά μαρτυρίες μεταξύ των οποίων του δημοσιογράφου Ν.Τ., ο οποίος μάλιστα βρέθηκε και στο στόχαστρο του πρώην υπουργού. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Τόμπρας καταθέτει ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας του ανέφερε συνεχώς ότι εκτελούσε εντολές του Ν. Παππά, ειδικότερα δε για τη λήψη άδειας καναλιού από τον ίδιο και την τότε κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα.
Οι σχέσεις των δύο περιγράφονται γλαφυρά από τη γραμματέα του Καλογρίτσα Ε.Δ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είχαν συσταθεί μάλιστα και ομάδες δημοσιογράφων που εργάζονταν στα γραφεία του Χρήστου Καλογρίτσα προετοιμάζοντας τη λειτουργία των ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό γινόταν ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ του ως άνω επιχειρηματία και του πρώην υπουργού. Τον Νικόλαο Παππά έβλεπε η ίδια η μάρτυρας να προσέρχεται στα γραφεία του Χρήστου Καλογρίτσα στη Νέα Σμύρνη σε καθημερινή βάση, συχνά περισσότερες από μια φορές την ημέρα, ενώ και ο Χρήστος Καλογρίτσας επισκεπτόταν τον πρώην υπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις επισκέψεις του δε αυτές ενημερωνόταν η ως άνω γραμματέας του τόσο από τον ίδιο τον επιχειρηματία όσο και από τον οδηγό του ΕΒ».
Σε άλλο σημείο διαβάζουμε: «Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ωστόσο, όπως προέκυψε, δεν είχε γνώση των σχεδίων του Νικόλαου Παππά και του πατέρα του, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για την υλοποίησή τους, αλλά και καμία ουσιαστική συμμετοχή στο εγχείρημα. Πολλές φορές μάλιστα υπέγραφε ο Χρήστος Καλογρίτσας για λογαριασμό του».
Το ναυάγιο και ο Alpha
Οταν το σχέδιο έπεσε στα βράχια και το κανάλι έγινε όνειρο θερινής νυκτός «ο Νικόλαος Παππάς συνέχισε την προσπάθειά του της εξεύρεσης χρηματοδοτών της, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιό του. Συντόνισε αρχικά συνάντηση του Χρήστου καλογρίτσα με τον Δημήτριο Κοντομηνά, ιδιοκτήτη του Alpha, που διέθετε την τηλεοπτική πλατφόρμα-κανάλι με τις σχετικές εγκαταστάσεις και τη γενικότερη υποδομή… Στο γραφείο του Δημητρίου Κοντομηνά στην Κάντζα Αττικής, στις 7/9/2016, υποδέχθηκε τον Χρήστο Καλογρίτσα ο Δημήτριος Φουρλεμάδης, διευθύνων σύμβουλος τότε της εταιρείας που εκμεταλλευόταν το κανάλι Alpha… Ο Χρήστος Καλογρίτσας του δήλωσε ότι επιθυμεί, εφόσον έχει άδεια, να συνεργασθεί με τον Δημήτριο Κοντομηνά. Κατά τη συνάντηση των δύο επιχειρηματιών, η οποία ακολούθησε, ο Χρήστος Καλογρίτσας, μεταβιβάζοντας στην ουσία τις απαιτήσεις του πρώην υπουργού, είπε στον Δημήτριο Κοντομηνά ότι αυτοί που τον έστειλαν (εννοώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους) ήθελαν να συνεργαστούν, να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των ειδήσεων και του ειδησεογραφικού τομέα για “να βλέπει ο κόσμος τι καλά που πάμε”… Ζήτησε επίσης και το 51% του καναλιού. Ο Δημήτριος Κοντομηνάς αρνήθηκε» ενώ λίγο αργότερα το κατήγγειλε και δημοσίως μέσα από την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη λέγοντας πως «πήγαν χωρίς δεκάρα να του ζητήσουν το 51%». Αναφέρθηκε ονομαστικά στον Νίκο Παππά και ποτέ δεν διαψεύσθηκε.
Ειδικού Συνεργάτη από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”