Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί εντός των προσεχών ωρών σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του ένστολου προσωπικού, καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων και του συνόλου των θεμάτων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα τουυπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το «Μανιφέστο» παρουσιάζει αποκλειστικά όλες τις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου.
Υπαρχηγοί και συντονιστές
Οπως αποκαλύπτει το «Μανιφέστο», με το νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κατάργηση των θέσεων του επιτελάρχη και των επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδος. Πλέον στην ηγεσία του σώματος θα υπάρχουν το Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού, το Γραφείο Α’ Υπαρχηγού, το Γραφείο Β΄ Υπαρχηγού, το Γραφείο Γενικού Συντονιστή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, το Γραφείο Γενικού Συντονιστή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, το Γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Διεύθυνση Δεοντολογίας και Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία υπάγεται, εποπτεύεται, συντονίζεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία υπάγεται, εποπτεύεται, συντονίζεται και ελέγχεται από τον Α’ Υπαρχηγό, η Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, η οποία υπάγεται, εποπτεύεται, συντονίζεται και ελέγχεται από τον Β’ Υπαρχηγό. Στον Β’ Υπαρχηγό θα υπάγονται, θα εποπτεύονται, θα συντονίζονται και θα ελέγχονται και οι πέντε γενικές αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Παράλληλα, ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως η Αντιτρομοκρατική, η Διεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, θα εποπτεύονται και θα ελέγχονται από τον εκάστοτε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ομάδες Task Force
Από τη στιγμή της ψήφισης του προωθούμενου νομοσχεδίου, θα δίνεται η δυνατότητα με απόφαση του αρχηγού του σώματος να δημιουργούνται ειδικές επιχειρησιακές ομάδες για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ή σοβαρών γεγονότων ή καταστάσεων. Σε αυτά τα αστυνομικά κλιμάκια θα περιλαμβάνονται στελέχη της ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και Ομάδες Ειδικών Δράσεων (ΟΕΔ). Ζητήματα που αφορούν τη σύνθεση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την υπαγωγή, την επιχειρησιακή δράση και την εν γένει λειτουργία των Ομάδων, Μονάδων και Κλιμακίων αυτών θα ρυθμίζονται από τον αρχηγό του σώματος.
Προστασία Δεδομένων
Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση Γραφείου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ο αρμόδιος αξιωματικός θα ενημερώνει τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και τους αρμόδιους υπαλλήλους τους σχετικά με τις υποχρεώσεις τους περί προστασίας δεδομένων, θα παρακολουθεί την εσωτερική συμμόρφωση καθώς και με άλλες διατάξεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, σχετικά με την προστασία δεδομένων και με τις πολιτικές. Ο υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων και το προσωπικό του Γραφείου Προστασίας Δεδομένων δεσμεύονται, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, από την τήρηση του απορρήτου ή της εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ευάλωτες ομάδες
Το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας με τη σύσταση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης εστιάζει στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και σε συγκεκριμένες μορφές παραβατικότητας που απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης (ΔΚΑ) θα είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, του σχολικού εκφοβισμού, κάθε μορφής διαπροσωπική βία και κυρίως της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία των ανηλίκων, των ευάλωτων ομάδων, την υποστήριξη των θυμάτων και την αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησής τους. Ιδιαίτερα το Τμήμα Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ευάλωτων Ομάδων είναι αρμόδιο για την υποβολή εισήγησης για την τροποποίηση νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων, εφόσον διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή τους θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπόνηση μελετών για την εξασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομική πρακτική, τη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κρατικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τον προσδιορισμό μέτρων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατάργηση διατάξεων
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση διαφόρων διατάξεων μεταξύ των οποίων το άρθρο 11, περί αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, το άρθρο 12, περί σύνδεσης της Ελληνικής Αστυνομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και περί συγκρότησης Επιτροπών Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας, το άρθρο 21, περί Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, το άρθρο 25, περί Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ύστερα από σχετική διαβούλευση θα έρθει προς ψήφιση. Ολες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.