Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη στις 16:00 το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στις 17:00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Στην εφαρμογή της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ, αναμένεται να δώσει το «παρών» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα βρεθούν στα δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, περιφέρεια όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αναμονές σε τακτικά χειρουργεία. Σταδιακά θα εντάσσονται και άλλα νοσοκομεία που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, «από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας».

Σημειώνεται ότι στην απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων δεν περιλαμβάνονται μεταμοσχεύσεις και επείγοντα περιστατικά. «Στην Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνονται όλοι οι κωδικοί Drg των επεμβατικών πράξεων των νοσοκομείων. Στην απογευματινή λειτουργία όμως διενεργούνται επεμβάσεις για ψυχρά - τακτικά περιστατικά κατόπιν εγκρίσεως της επιτροπής χειρουργείου των νοσοκομείων. Δε συμπεριλαμβάνονται ούτε οι μεταμοσχεύσεις ούτε επείγοντα περιστατικά. Μην προσπαθούν κάποιοι να δημιουργούν εντυπώσεις απλά και μόνον διότι αντιδρούν στην Μεταρρύθμιση. Τα Απογευματινά Χειρουργεία θα πάνε πολύ καλά», έχει τονίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης.