Μετά τους «ανήθικους εξοπλισμούς» προς την Τουρκία του Π. Σάντσεθ, πρωθυπουργού της Ισπανίας, δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε μπροστά στους «ύποπτους εξοπλισμούς» τού (προσφιλούς μας) προέδρου Εμ. Μακρόν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Ο πρόεδρος Μακρόν θα βρίσκεται στις 2 Δεκεμβρίου στα Εμιράτα και στη συνέχεια στις 3-4/12 στη Σαουδική Αραβία. Ουδέν το περίεργο. Τα Εμιράτα έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση με τη Γαλλία που εκτείνεται από τον αμυντικό τομέα (η Γαλλία διατηρεί στρατιωτική βάση στα ΗΑΕ), τον οικονομικό και εμπορικό τομέα μέχρι τον τουριστικό και πολιτιστικό και άλλους.
Ο πρόεδρος Μακρόν έχει επίσης αναπτύξει προσωπικές φιλικές σχέσεις με τον ισχυρό άνδρα των Εμιράτων, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν (γνωστό διεθνώς ως ΜΒΖ). Και μετά την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την περιοχή με την είσοδο στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν οι σχέσεις Γαλλίας -Εμιράτων έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Τα Εμιράτα βλέπουν στη Γαλλία έναν εναλλακτικό ισχυρό εταίρο για την περιοχή. Και το Παρίσι δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο ηθικό ενδοιασμό εξαιτίας της φύσης του καθεστώτος (αυταρχικό με παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων κ.λπ.) να ενισχύσει τις πολύπλευρες σχέσεις. Αλλωστε σε μια σειρά από θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος οι δύο χώρες βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο, όπως π.χ. στην υποστήριξη του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη.
Το ξεχωριστό όμως ενδιαφέρον της τωρινής επίσκεψης είναι ότι πιθανότατα Μακρόν και ΜΒΖ θα ανακοινώσουν τη συμφωνία για την αγορά από τα ΗΑΕ 24 πολεμικών Rafale. Τίποτα επίσης το εντυπωσιακό. Η Γαλλία είναι κύριος προμηθευτής πολεμικού υλικού στη χώρα, στη βάση αμυντικής συμφωνίας που έχει υπογράφει μεταξύ τους. Ο πρόεδρος Μακρόν λειτουργεί τελευταία ως salesman των Rafale (πρόσφατα στην Κροατία). Η πώληση στα ΗΑΕ προσλαμβάνει τον οιονεί ύποπτο χαρακτήρα καθώς, σύμφωνα με ένα σενάριο, αριθμός των Rafale ενδέχεται να μεταπωληθούν ή να μεταφερθούν με κάποιο τρόπο στην… Τουρκία (με συγκατάθεση Μακρόν). Μάλιστα, στην Τουρκία, η οποία μόλις μία εβδομάδα πριν ήταν ορκισμένος εχθρός των ΗΑΕ για πολλούς λόγους (υποστήριξη από την Αγκυρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κ.λπ.). Αλλά, ως γνωστόν, προχθές Τετάρτη ο ΜΒΖ επισκέφθηκε την Αγκυρα ύστερα από δέκα χρόνια εχθρικών σχέσεων. Εγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων και, ως φαίνεται, εγκαινιάστηκε διαδικασία για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων. Ο ΜΒΖ δεσμεύτηκε για γενναία οικονομική στήριξη στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία με επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων, στήριξη της τουρκικής λίρας, χρηματιστηρίου κ,λπ. Και εκτιμάται ότι Ερντογάν και ΜΒΖ συζήτησαν και το θέμα των εξοπλισμών, περιλαμβανομένων και των Rafale. Το ακόμη εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η Γαλλία δεν αποκλείεται να πουλήσει και απευθείας Rafale στην Τουρκία! Ωστε οι «ύποπτοι εξοπλισμοί» να γίνουν πολλαπλώς «ανήθικοι» επίσης, όπως λίγο – πολύ είναι όλοι οι ανεξέλεγκτοι εξοπλισμοί ιδιαίτερα προς αυταρχικά καθεστώτα. Αλλά επί του παρόντος όλα αυτά είναι σενάρια προς επιβεβαίωση.
Και εδώ αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, το πόσο βεβιασμένη υπήρξε από ελληνικής πλευράς η υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης και ειδικότερα της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής με τα ΗΑΕ. Με την ελπίδα ότι τα Εμιράτα θα είναι στο πλευρό μας σε περίπτωση ανάγκης με την Τουρκία.
Ουδέποτε ήταν ρεαλιστική αυτή η ελπίδα, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις τείνουν να πιστοποιήσουν την πλήρη ανεδαφικότητα αυτού του τύπου των συμφωνιών – συμμαχιών που επιχειρούμε.
Οι πολύ καλές σχέσεις που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει η Ελλάδα με τις χώρες του Κόλπου δεν θα πρέπει να εκτρέπονται σε τέτοιου είδους εμφανώς αναξιόπιστες στον χρόνο συμφωνίες με αυταρχικά καθεστώτα.
Ο καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμιδης είναι πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής των FEPS και ΕΛΙΑΜΕΠ. Το άρθρο δημοσιεύεται στα Νέα