Από το 2025, ένα νέο καινοτόμο σύστημα εισόδου και εξόδου (EES) πρόκειται να αλλάξει στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της Ε.Ε., γνωστή ως Σένγκεν.Το EES αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διαχείριση της μετακίνησης πολιτών από χώρες εκτός της Ε.Ε.. Η σταδιακή ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος θα ξεκινήσει αμέσως μόλις εγκριθεί η σχετική πρόταση και τα κράτη μέλη θα έχουν χρονικό περιθώριο έξι μηνών για την πλήρη εφαρμογή του.
Το σύστημα θα ισχύει για ταξιδιώτες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν για τουρισμό, επαγγελματικούς λόγους ή σύντομες επισκέψεις. Εξαιρούνται όσοι διαθέτουν βίζα μακράς διαμονής ή είναι πολίτες/κάτοικοι της ΕΕ.
Η εφαρμογή του συστήματος θα αφορά όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν, με εξαίρεση την Κύπρο και την Ιρλανδία, καθώς και τις τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στον χώρο Σένγκεν: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.
Τι είναι το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES);
Το EES είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό σύστημα που θα καταγράφει βασικά δεδομένα ταξιδιωτών από χώρες εκτός Ε.Ε. που δεν απαιτούν βίζα για την είσοδο στον χώρο Σένγκεν. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπου θα σαρώνουν το διαβατήριό τους ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Το σύστημα θα αποθηκεύει πληροφορίες όπως το όνομα, τα βιομετρικά δεδομένα (σαρώσεις προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα), καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου από τον χώρο Σένγκεν. Αυτά τα δεδομένα θα ισχύουν για τρία χρόνια, επιτρέποντας τη χρήση τους σε πολλαπλά ταξίδια εντός αυτής της περιόδου.
Το EES σχεδιάστηκε για να καλύψει τρεις βασικούς στόχους:
Ενίσχυση της ασφάλειας: Με το νέο σύστημα, οι αρμόδιες αρχές θα γνωρίζουν ακριβώς ποιος εισέρχεται και εξέρχεται από τον χώρο Σένγκεν, διευκολύνοντας την ταυτοποίηση ταξιδιωτών και την πρόληψη παραβιάσεων.
Διαχείριση υπερβάσεων: Θα παρακολουθούνται οι επισκέπτες που παραμένουν περισσότερο από τις επιτρεπόμενες 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.
Απλοποίηση διαδικασιών: Ο αυτοματοποιημένος χαρακτήρας του συστήματος θα μειώσει τον φόρτο εργασίας των συνοριακών υπαλλήλων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το EES θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της συνολικής διαχείρισης συνόρων, παρέχοντας ένα διαφανές και αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης.