Δύο είναι, είναι με τη σημερινή, οι πανδημίες που έχουν χτυπήσει την Ελλάδα την τελευταία περίπου 20ετία: Το 2008/9, επί κυβερνήσεων Κ.Καραμανλή ,που επεκτάθηκε και επί Γ.Παπανδρέου και σήμερα, η πιο φονική από όλες, επί Κ.Μητσοτάκη.

Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, το 2008/2009, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, αντιμετωπίζουν και σήμερα επάξια και αποτελεσματικά τη δύσκολη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η σημερινή κυβέρνηση, μαζί με την επιστημονική κοινότητα, έχει επιτύχει να αναγάγει, ως όφειλε, την πανδημία σε Εθνικό θέμα, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, της πανεπιστημιακής κοινότητας, γιατρών και επιστημόνων, καθώς και των ΜΜΕ και της κοινωνίας.

Κάτι που δεν υπήρχε στην προηγούμενη πανδημία, λόγω της πολιτικής συγκυρίας, οδηγώντας την τότε κυβέρνηση σε αποδρομή.

Σήμερα ευτυχώς έχουμε μια νέα και λαοπρόβλητη κυβέρνηση με μεγάλη και ευρεία αποδοχή.

Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες του κόσμου προ της σημερινής πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 είχε ήδη στρατηγικά προετοιμαστεί για ενδεχόμενη πανδημία καθώς είχε ήδη δια του ΚΕ.Ε.Λ.ΠΝΟ. (νυν ΕΟΔΥ) καταρτίσει «Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας» (βλέπε κατωτέρω όλο το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας σε pdf) ενόψει του ότι στις 11 Ιουνίου 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δια της τότε Γενικής του Διευθύντριας Δρ. Margaret Chan, ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού της πανδημίας γρίπης από την φάση 5 στην φάση 6, ήτοι ανακοίνωσε και τότε ότι ο κόσμος ήταν στην αρχή της πανδημίας γρίπης 2009.

Οι κύριοι άξονες του τότε «Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας 2009» αποτέλεσαν πολύτιμη βάση αντιμετώπισης και της σημερινής πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 καθώς αναλυτικά ήδη προέβλεπαν τον βασικό στρατηγικό κεντρικό σχεδιασμό όπως λ.χ. προέβλεπαν τον ρόλο όλων των αρμοδίων φορέων, ήτοι του

1. Υπουργείου Υγείας με κυρίως στρατηγικό ρόλο

2. της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

3. της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας

4. του Ε.Κ.ΕΠ.Υ με κυρίως επιχειρησιακό ρόλο

5. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (νυν ΕΟΔΥ) με επιστημονικό-συμβουλευτικό ρόλο

6. των Εθνικών Κέντρα Αναφοράς για το διαγνωστικό – εργαστηριακό έλεγχο

7. του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την προμήθεια και διάθεση φαρμάκων και εμβολίων

8. των ΔΥΠΕ- Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών 9. τουΠανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

10. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

11. Του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συλλόγου

12. των Διευθύνσεων Υγείας Νομαρχιών και Περιφερειακών Μονάδων Υγείας με επιχειρησιακό ρόλο

13. των Νοσοκομείων και Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

14. της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (και μέσω αυτής του συνόλου του κρατικού μηχανισμού και των άλλων Υπουργείων όπως του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων φορέων με στρατηγικό και επιχειρησιακό ρόλο.

Ο επιτελικός συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας προβλέφθηκε από τότε -ως εφαρμόζεται και σήμερα- να είναι στην ευθύνη Διυπουργικής Επιτροπής, ενώ η συνεργασία των φορέων προβλέφθηκε από τότε να γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία, στην ολομέλειά της προβλέφθηκε να διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στο χειρισμό και στις δράσεις για την πανδημία. Προβλέφθηκε, επίσης, η συγκρότηση Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την παροχή τεκμηριωμένης γνώσης και γνωμοδοτήσεων σε κρίσιμα ζητήματα.

Στο Εθνικό Σχέδιο 2009 προβλέφθηκαν επίσης στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στα νοσοκομεία, π.χ. μείωση των τακτικών εισαγωγών, διάθεση κενών κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς, χρήση κλινών στρατιωτικών νοσοκομείων και μονάδων αποκατάστασης, ακόμα και -στην ακραία περίπτωση- μετατροπή ξενοδοχείων σε θεραπευτήρια, θέματα επάρκειας προσωπικού, θέματα επάρκειας αναπνευστήρων κλπ.

Επιπλέον προβλέφθηκαν ειδικά σχέδια για την οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω απουσίας του προσωπικού από ασθένεια καθώς και ειδικά σχέδια για την συμβολή των γιατρών και φορέων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην αντιμετώπιση των ασθενών προς ανακούφιση των νοσοκομείων ενώ στο ίδιο πλαίσιο σχεδιάστηκε ακόμη και πρόγραμμα «εφημέρευσης» των ιδιωτών γιατρών στα ιατρεία τους.

Στο Εθνικό Σχέδιο 2009 αναλύονταν η εκτίμηση του φόρτου νοσηρότητας στον ελληνικό πληθυσμό (όλα τα σενάρια με γνώμονα και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών), και εμπεριέχονταν οι οδηγίες του ΚΕ.Ε.Λ.ΠΝΟ. (νυν ΕΟΔΥ) προς τον γενικό πληθυσμό, την ιατρονοσηλευτική κοινότητα, τους ταξιδιώτες και κάθε στοχευμένο target group ενώ προβλέπονταν η έγκαιρη παρακολούθηση της εξελίξεως της επιδημίας στην κοινότητα γίνεται με δίκτυα επιτηρήσεως (sentinel) του ΚΕ.Ε.Λ.ΠΝΟ. (νυν ΕΟΔΥ).

Επιπροσθέτως δυνάμει του Εθνικού Σχεδίου 2009 λειτούργησε τότε για πρώτη φορά η τετραψήφια γραμμή του ΚΕ.Ε.Λ.ΠΝΟ. (νυν ΕΟΔΥ) 1135 και εκπονήθηκε ομοίως με σήμερα σχέδιο «επικοινωνίας» για την διενέργεια εκστρατειών ενημέρωσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεόραση εφημερίδες διαδίκτυο πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας) σε δύο φάσεις για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με δεδομένο ότι καμία Πολίτικη Δημόσιας Υγείας δεν δύναται να εφαρμοστεί επιτυχώς χωρίς την γνώση, την ευαισθητοποίηση και εν τέλει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, αφού σε θέματα δημόσιας υγείας που εμπεριέχουν την έννοια της προσωπικής επιλογής και της προσωπικής στάσης ζωής, αποκλειστικώς κατασταλτικοί μηχανισμοί ή ντιρεκτίβες δεν έχουν ποτέ τα προσδοκώμενα οφέλη, καθώς το «κλειδί» είναι η γνώση και η αυτόβουλη συμμετοχή και προσαρμογή του γενικού πληθυσμού. Προς τούτο άλλωστε, παγκοσμίως βασικό εργαλείο εφαρμογής πολιτικών δημόσιας υγείας είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, ενώ η μη υλοποίησή τους αποτελεί σημαντικό έλλειμμα ενεργειών του κράτους για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Τέλος, στο Εθνικό Σχέδιο 2009 προβλέφθηκε, δυνάμει των οδηγιών του ΠΟΥ, η προμήθεια υπαρχόντων τότε αντιικών φαρμάκων και υπό παρασκευή εμβολίων προκειμένου αντιστοίχως στην επίτευξη της θεραπείας αλλά και της πρόληψης της υγείας των πολιτών σε ενδεχόμενα πανδημικά κύματα με μόνο γνώμονα την διαφύλαξη της υγείας ενός εκάστου πολίτη. Και σήμερα η ανεύρεση- παρασκευή θεραπευτικών σχημάτων και η παρασκευή εμβολίου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, την ευχή και την ελπίδα όλων των χωρών του κόσμου ενώ για την παρασκευή τους γίνεται αγώνας δρόμου από όλη την διεθνή επιστημονική κοινότητα.
πηγή: neweurope.gr