Οι συνέπειες  της υπογραφής Τσίπρα που με τόσο σθένος υπερασπίζεται μέχρι σήμερα, είναι πλέον ορατές με τον «κολλητό» Ζάεφ να θέτει έμμεσα και θέμα μειονότητας.

 

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

 

Μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιανουάριο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει με σαφήνεια ότι «αν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο», προσθέτοντας μάλιστα ότι παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή.

Οι προειδοποιήσεις του σημερινού πρωθυπουργού και τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν αντιμετωπιστεί με ειρωνικά σχόλια από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά ως προς το σημείο, το άρθρο δηλαδή, που αφορά την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» ταυτότητας.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας, που δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022 και εγκρίνει την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα, αποτελεί αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Και ναι μεν η συμφωνία αναφέρει πως η γλώσσα είναι σλαβικής προέλευσης, πουθενά όμως δεν γίνεται κάποια αναφορά στον ιστότοπο που ήδη λειτουργεί το εν λόγω κέντρο.

Αλλωστε και ο Ζόραν Ζάεφ, που συνυπέγραψε τη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, υποδέχθηκε με διθυραμβικά σχόλια αυτήν την εξέλιξη περιγράφοντάς την ως εξής: «Αυτοί είναι οι καρποί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φέρνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα».

 

Πρόκληση

Τι ακριβώς θα κάνει αυτή η ΜΚΟ που λειτουργεί ήδη και, όπως αναφέρει, θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα της «μακεδονικής γλώσσας».

«Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα είναι μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2022. Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» αναφέρεται στον ιστότοπο, ο οποίος στο πεδίο της επικοινωνίας έχει μόνο ένα email.

Και συνεχίζει σημειώνοντας:

«Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες του Κέντρου ομαδοποιούνται σε τρεις βασικούς τομείς: Εκπαίδευση, Yπεράσπιση και Τεκμηρίωση.

Εκπαίδευση:

  • Οργάνωση της διδασκαλίας της επίσημης μακεδονικής γλώσσας στους πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακής ιστοσελίδας.
  • Υποστήριξη της μελλοντικής εισαγωγής της μακεδονικής τυποποιημένης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Υποστήριξη της μελλοντικής ίδρυσης παιδαγωγικών σχολείων/τμημάτων στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας για την εκπαίδευση τοπικών εκπαιδευτικών της μακεδονικής γλώσσας, καθώς και αναλυτικό πρόγραμμα και διδακτικό υλικό.

Υπεράσπιση:

  • Να υποστηρίξει την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως μειονοτικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από τη Ελλάδα της σύμβασης-πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες.
  • Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την προστασία των γλωσσικών δικαιωμάτων των Μακεδόνων ομιλητών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη χρήση της δικής τους γλώσσας, στη χρήση των παραδοσιακών επωνύμων τους, στη σύσταση πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ.
  • Διεξαγωγή δημόσιων εκστρατειών για την προώθηση της δημόσιας χρήσης της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τους ομιλητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραδοσιακών τοπωνυμίων στη Βόρεια Ελλάδα, παράλληλα με τα σημερινά τοπωνύμια.

 Τεκμηρίωση:

  • Η ψηφιακή τεκμηρίωση των διαλέκτων της μακεδονικής γλώσσας που ομιλούνται στην Ελλάδα σήμερα για αρχειακούς και ερευνητικούς σκοπούς.
  • Η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων παραδοσιακών τοπωνυμίων και προσδιορισμός τόπων στην Ελλάδα όπου σήμερα ομιλείται η μακεδονική γλώσσα.
  • Η τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρητορικής μίσους από τις αρχές εναντίον ομιλητών Μακεδόνων και εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα»

 

Ήθελε και Νόμπελ

Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε μια συμφωνία που είχε κριθεί κακή. Επέμεινε σε αυτήν και επιμένει και σήμερα που τα αποτελέσματα που παράγονται δείχνουν ποια πλευρά ωφελήθηκε. Μιλά για συμφωνία που απέτρεψε τη δημιουργία προβλημάτων στα βόρεια σύνορα της χώρας με βάση μια ατεκμηρίωτη λογική και χωρίς φυσικά να μπορεί να αποτραπεί οποιαδήποτε συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία.

Ευελπιστούσε μέχρι και σε… Νόμπελ Ειρήνης. Ομως τελικά η συμφωνία αναδεικνύει τη… διαπραγματευτική του δεινότητα, αυτήν που και σήμερα επικαλείται για να δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή αυτούς των συμφωνιών με τη Γαλλία.

Περιχαρής μάλιστα ακόμη και τώρα μιλά για ιστορική δικαίωσή του και επιχειρεί να περιοδεύσει στη Βόρεια Ελλάδα για να πείσει όσους τον καταψήφισαν το 2019 πως είχε δίκαιο γι’ αυτήν ακριβώς την ενέργειά του. Μια διεθνής συμφωνία που δέσμευσε τη χώρα αφού, όπως έχει σημειώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως ο νυν πρωθυπουργός έχει σημειώσει και κάτι ακόμη απευθυνόμενος στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Οτι πρέπει να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό κινήσεις που δύναται να εγείρουν θέματα δήθεν μειονοτήτων δημιουργούν σοβαρότατα ζητήματα.