Για ρητορικό παροξυσμό της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 τις νέες προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ για την Ελλάδα.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως πρόκειται για ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας, των Συνθηκών, της πραγματικότητας που υπάρχει στο Αιγαίο.

Έστειλε επίσης μήνυμα στην Άγκυρα πως «η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια  και αυτό το έχει αντιληφθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, κρατώντας κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και ανοιχτά τα παράθυρα στο διάλογο.

«Επαναλαμβάνονται συνεχώς αυτά τα ψέματα αλλά η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια και αυτό το έχει αντιληφθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η ελληνική διπλωματία απαντά με πολύ αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις και στα ανιστόρητα και ανυπόστατα της τουρκικής πλευράς και νομίζω ότι η εμβέλεια και η απήχηση των απόψεών μας επιβεβαιώνεται από διαφορετικά γεγονότα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι «είναι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι εμείς έχουμε κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και προφανώς είμαστε τελείως ανυποχώρητοι στα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία κι από κει και πέρα έχουμε πάντοτε ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ποτέ δεν έχει αρνηθεί διάλογο ή συζήτηση καθώς και ότι η ισχύς των επιχειρημάτων μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο κι έχουμε αποδείξει ότι η χώρα μας είναι μια δύναμη σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και απέναντι στον αναθεωρητισμό, με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και με διάθεση καλής γειτονίας υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτά θα γίνονται αμοιβαία αποδεκτά κι από τις δύο πλευρές». Είπε ακόμη ότι η χώρα έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας γεγονός που προσθέτει στην αυτοπεποίθησή μας.

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή η επίμονη τακτική της του ρητορικού παροξυσμού και των προκλήσεων μπορεί να εξυπηρετεί την εσωτερική πολιτική κατάσταση για τους αξιωματούχους της Τουρκίας «είναι όμως απολύτως αδιέξοδη».

Τόνισε πως «είναι προς όφελος της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι το μήκος κύματος που εκπέμπει όλος ο δυτικός κόσμος πλέον είναι στη λογική της σταθερότητας, της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Υπενεθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τη χώρα μας για «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική της Ελλάδας», ενοχλημένος για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.