Απάντηση Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

89
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΑπάντηση Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με ένα ερώτημα, τέσσερις παρατηρήσεις και μία διαπίστωση η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τοποθετείται αναφορικά με την πολιτική της Περιφέρειας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά τις «συντονισμένες σχετικές κινδυνολογικές τοποθετήσεις, οι οποίες αναπαράγονται από συνδικαλιστικά όργανα και μέρος του Τύπου», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα η διαπίστωση είναι ότι «όταν η διοίκηση και η ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής δέχονται ταυτόχρονα ίδιας φύσης πυρά από αντίπαλα μεταξύ τους πολιτικά στρατόπεδα, αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση πράττει το ορθό.

Το ερώτημα αφορά στο χρόνο 2020, 2021, ή 2022; κατά τον οποίο θα συμβεί το… “έμφραγμα από τα σκουπίδια το φθινόπωρο στην Αττική”».

Αναφορικά με τις παρατηρήσεις η Ρ. Δούρου σημειώνει:

1η: Σε πρόσφατη επιστολή της προς τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη, την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό καθώς και τους συναρμόδιους, υπουργούς, ξεκαθάρισε ότι με ελάχιστες, μη χρονοβόρες και χωρίς υψηλό κόστος παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το σημερινό κύτταρο στο ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια λειτουργίας για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Ταυτόχρονα με μέτρα και δρομολογημένες διαδικασίες δημιουργήθηκε διετής παράταση ζωής για να μπορέσει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας, με τη νέα κυβέρνηση, να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

2η: Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σήμερα το κύτταρο έχει πάνω από 3,5 χρόνια λειτουργίας, μια επαρκέστατη χρονική προϋπόθεση για την εφαρμογή από τη νέα διοίκηση είτε του ψηφισμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού της σημερινής διοίκησης, είτε κάποιας νέας πολιτικής διαχείρισης.

3η: Η παράταξη της διοίκησης έχει δηλώσει ότι το πεδίο της διαχείρισης των αποβλήτων, αφενός δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροπαραταξιακής και στείρας αντιπαράθεσης, αφετέρου μια νέα πολιτική που δεν θα παραβιάζει τις βασικές αρχές μιας οικονομικά και οικολογικά δίκαιης, βιώσιμης και αποκεντρωμένης διαχείρισης, θα συμβάλλει στην υλοποίησή της.

4η: Η διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλει σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση, χωρίς παραπληροφόρηση και κινδυνολογία. Δυστυχώς από το 2014 οι ίδιοι κύκλοι, επιμένουν στα ψέματα και την καταστροφολογία. Τον Σεπτέμβριο του 2014, πρωτοσέλιδα, άρθρα και δηλώσεις πολιτικών ιθυνόντων, έκαναν λόγο για δήθεν «Νάπολι» στην Αττική, μέσα σε… έξι μήνες! Έκτοτε έχουν περάσει 10 εξάμηνα χωρίς η… προφητεία τους να γίνει πραγματικότητα. Την ίδια λασπολογική τακτική ακολουθούν και σήμερα όπου περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλει, σε όλους, σοβαρότητα, συναντίληψη, συνέργεια, συνεργασία και συναίνεση καθώς πρόκειται για υψίστης σημασίας υπόθεση δημοσίου συμφέροντος. Μια υπόθεση στην οποία δεν χωρούν προσωπικές ή παραταξιακές λογικές και συνδικαλιστικά τερτίπια.