Τους τρόπους με τους οποίους ενδυναμώνει την θέση της Ελλάδας η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εξήγησαν οι διεθνολόγοι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά τις υπογραφές Δένδια – Σούκρι στο Κάιρο.
«Οκτώ μήνες μετά το τουρκολυβικό σύμφωνο, έρχεται με μια κανονική συμφωνία με την Αίγυπτο να το διαβολίσει», τόνισε ο Νίκος Φίλης.
Εξήγησε ότι πλέον δημιουργείται νομική διαφορά μεταξύ των δυο συμφωνιών, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα προσφυγής των τεσσάρων εμπλεκόμενων μερών στη Χάγη για να επιλύσουν αυτή τη συνοριακή διαφορά που προκύπτει.
Ο κ. Φίλης είπε επίσης, ότι η συμφωνία με το Κάιρο ενδυναμώνει την Αθήνα και σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις της με την Άγκυρα στις διερευνητικές επαφές, «διότι αντιλαμβάνεστε ότι αν είχαμε μόνο το τουρκολιβυκό σύμφωνο στο τραπέζι, θα ήταν αρκετά επιβαρυμένη η ατζέντα σε βάρος μας».
Γιατί επελέγη η τμηματική οριοθέτηση
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εξήγησε ότι η επιλογή της τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο επελέγη διότι αυτό επιθυμούσε το Κάιρο αλλά και γιατί λόγω της νέας πραγματικότητας που είχε διαμορφωθεί με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η ελληνική πλευρά βιαζόταν να βρει μια καλή συμφωνία προκειμένου να το ακυρώσει.
Εκτίμησε ότι θα υπάρχει κάποια πρόνοια «ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί με συμπερίληψη και των περιοχών που είναι εκτός αυτής».
Για «μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας» και «εθνική νίκη» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων και βουλευτής ΝΔ αναφέροντας τέσσερις συγκεκριμένους λόγους.
- Γιατί ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
- Γιατί αναγνωρίζει την επήρεια των νησιών και της Κρήτης
- Γιατί κινείται απολύτως εντός του Διεθνούς Δικαίου θέτοντάς το ως βάση και για τις υπόλοιπες οριοθετήσεις
- Γιατί ενισχύει τις σχέσεις της Ελλάδας «με την σημαντικότερη αραβική χώρα που είναι η Αίγυπτος».
Ο κ. Καιρίδης, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη από την εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 βρέθηκε η ίδια πολύ κοντά στην υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ωστόσο η συμφωνία ναυάγισε μετά την ανατροπή των φιλότουρκων Αδελφών Μουσουλμάνων.
«Η Τουρκία επέμενε να δίνει στην Αίγυπτο 30% και 40% περισσότερο ΑΟΖ απ ότι εμείς, σε βάρος βεβαίως των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι Αιγύπτιοι αποφάσισαν να κινηθούν εντός διεθνούς δικαίου», τόνισε ο καθηγητής.
Εκτίμησε και εκείνος ότι ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, πλέον η Ελλάδα έχει υπογράψει με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να υπογράψει και με την Κύπρο και κατά συνέπεια «η Τουρκία μένει μόνη και πρέπει τώρα να προσέλθει στη βάση του διεθνούς δικαίου καλή τη πίστει να διαπραγματευτεί για την οριοθέτηση από κοινού της ΑΟΖ μεταξύ μας».