Ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι σε pro tempore βάση, όπως επισημαίνει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο νέος εθνικός γραμματέας της Forza Italia. Προσέξτε: «όχι πρόεδρος, γιατί πάντα υπήρχε και θα υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος», όπως ειπώθηκε από κάποιους στην Ιταλία. Θα ηγηθεί λοιπόν του κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριό του, που αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2024.

O υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είναι αγαπητός στους πολλούς αλλά και στο σύστημα που διοικεί στις Βρυξέλλες. Εχοντας διατελέσει επίτροπος αλλά και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, σε αντίθεση με τον εκλιπόντα προκάτοχό του. Εκλήθη, όπως αναμενόταν, να καλύψει το τεράστιο κενό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Forza Italia, το τρίτο κόμμα στον δεξιό συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία.

«Συγχαρητήρια, Αντόνιο Ταγιάνι, για την εκλογή σας ως εθνικού γραμματέα της Forza Italia! Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη επιλογή για να ηγηθεί της Forza Italia καθώς ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του κόμματος. Εχετε την πλήρη υποστήριξή μας. Δυνατά, Ιταλία· δυνατά, Ευρώπη!» ήταν το μήνυμα διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Τώρα θα πρέπει να σώσει τη Forza Italia από την ασημαντότητα», γράφει για τον Αντόνιο Ταγιάνι η γερμανική «Ostfriesen-Zeitung», αποκαλώντας παράλληλα «φαινομενικά αδύνατο έργο» τη διαδοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Για τον Σίλβιο

Στα στελέχη της Forza Italia που συγκεντρώθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Parco dei Principi, στην αριστοκρατική περιοχή Parioli της Ρώμης (διότι όλα εκεί γίνονται με στιλ), διαβάστηκε μια ευχαριστήρια επιστολή των παιδιών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μαρίνας, Πιερ Σίλβιο, Μπάρμπαρα, Ελεονόρας και Λουίτζι, προς όλους όσοι εκεί στάθηκαν διαχρονικά στο πλευρό του πατέρα τους.

«Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και την εγγύτητα που δίνατε πάντα στον αγαπητό μας πατέρα και σας ευχαριστούμε για όλα όσα θα κάνετε από εδώ και στο εξής για να συνεχίσετε να διεκδικείτε τα ιδανικά της ελευθερίας, της προόδου και της δημοκρατίας που χαρακτήριζαν πάντα τη σκέψη και τη δράση του. Μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους με τις καλύτερες ευχές», έλεγε η επιστολή μεταξύ άλλων. Δόθηκε όμως και μια άλλη προσωπική επιστολή στον Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον τα ηνία. «Είναι μια πολύ στοργική επιστολή που μου έστειλαν, συνοδεύοντας το μήνυμά τους στο Συμβούλιο», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, χωρίς όμως να κοινοποιήσει το περιεχόμενό της.

«Η εμπιστοσύνη τους με βοηθάει και νομίζω ότι ενισχύει σε όλους μας το πολιτικό μας εγχείρημα, προχωράμε με τις ιδέες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι», είπε σχετικά. Και υπογράμμισε διά των social media πως «η Forza Italia δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε άλλον πρόεδρο μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Θα είναι τιμή για μένα να ηγούμαι του κόμματος ως εθνικός γραμματέας.

Ολοι μαζί θα εργαστούμε για να συνεχίσουμε να είμαστε ο ακρογωνιαίος λίθος της ιταλικής πολιτικής, το σπίτι των μετριοπαθών». Μιλώντας στον Τύπο είπε επίσης πως «θα υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τα όνειρά του, να εργαστούμε ώστε η Forza Italia να είναι ο άξονας της ιταλικής πολιτικής, ο ακρογωνιαίος λίθος, το κέντρο των μεταρρυθμιστών, των εγγυητών, των χριστιανών, των φιλοευρωπαίων και των ατλαντιστών».

Δημοσκοπική «ανάσα»

Η είδηση πάντως της ανάληψης των καθηκόντων του εθνικού γραμματέα ενίσχυσε δημοσκοπικά τη Forza Italia. Η δημοσκόπηση της εταιρείας Tecnè, που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου, έδειξε το κόμμα στο 11%. Ο Αντόνιο Ταγιάνι έχει όμως ριχτεί στη δουλειά. Η υπογραφή μνημονίου μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας που υπεγράφη στην Τύνιδα μεταξύ του προέδρου Κάις Σαϊέντ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι, όπως υπογράμμισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, «ιταλική επιτυχία». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, «το μνημόνιο προβλέπει χρηματοδότηση 105 εκατ. ευρώ από την ΕΕ το 2023 για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την ενίσχυση των διαδικασιών επαναπατρισμού και τη διαχείριση των συνόρων» («La Voce d’Italia»).

Η Ρώμη όμως ετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής για την Επισιτιστική Ασφάλεια, που θα γίνει στην ιταλική πρωτεύουσα στις 24 Ιουλίου. Η μη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία και το κλείσιμο του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, απειλεί και πάλι την ανθρωπότητα με ελλείψεις άρτου. Αυτή κι αν είναι πρόκληση. Ο Αντόνιο Ταγιάνι ξεκαθάρισε πως «εργαζόμαστε ήδη για εναλλακτικές λύσεις». Τα λόγια του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Εκατομμύρια άνθρωποι θα πληρώσουν το τίμημα για την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία για το σιτάρι». Εκ των πραγμάτων, ο ρόλος του Αντόνιο Ταγιάνι αναδεικνύεται κομβικός για το αύριο της υφηλίου.