Η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη πως «ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ και ίσως και ψηλότερα» είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση ενόψει των σημερινών αποφάσεων.
Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει δραματικά την οικονομία, και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Με δεδομένο μάλιστα πως τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν έχουν επιβαρυνθεί –φαίνεται πως η χαλάρωση των εορτών δεν δημιούργησε το πρόβλημα που φοβούνταν οι ειδικοί– θεωρείται βέβαιο πως σήμερα οι επιδημιολόγοι θα ανάψουν το πράσινο φως για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 18 του μηνός, ώστε να δουλέψει λίγο η οικονομία και να «ξεστοκάρει» η αγορά, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα επανέλθει το click away όπως ίσχυε κατά την περίοδο των εορτών, ενώ θα επανέλθει με προγραμματισμένο ραντεβού και το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και των βιβλιοπωλείων. Πιθανό είναι, ωστόσο, μαζί με το click away να μπει στη ζωή μας και το click inside. Δηλαδή, με προκαθορισμένο ραντεβού να μπορούμε να μπαίνουμε εντός κάποιων καταστημάτων και να ψωνίζουμε σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένο αριθμό πελατών βεβαίως εντός του καταστήματος. Κάτι τέτοιο συζητείται να εφαρμοστεί στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σήμερα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών και να ανακοινώνονται το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.
Κατά τα λοιπά, οι υπόλοιποι περιορισμοί της νυχτερινής κυκλοφορίας και του sms για έξοδο από το σπίτι θα παραμείνουν. Με το αναμενόμενο άνοιγμα στο λιανεμπόριο, δεν υπάρχουν περιθώρια αυτή τη στιγμή για άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κάτι τέτοιο θα εξεταστεί από την επόμενη εβδομάδα, βάσει πάντως της εξέλιξης της πανδημίας. «Αγκάθι» σε αυτή την περίπτωση είναι πως, σύμφωνα με όσα είπε η ίδια η κ. Κεραμέως, δεν μπορεί να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε «δόσεις», δηλαδή πρώτα η Γ΄ Λυκείου και μετά τα γυμνάσια, διότι θα υπάρξει πρόβλημα με τους καθηγητές. Τέλος, η χαλάρωση των μέτρων, όπως περιγράφηκε παραπάνω, δεν θα ισχύσει βεβαίως για τις 18 περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown.
Είναι προφανές πως η απόφαση για εκ νέου άνοιγμα του λιανεμπορίου, έπειτα από παύση σχεδόν δύο εβδομάδων, είναι σε άμεση συνάρτηση και με τις αντοχές της οικονομίας. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό ισορροπεί ανάμεσα σε δημοσιονομικές αντοχές και υγεία, καταφέρνοντας από τη μία να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ και από την άλλη να ανταποκρίνεται στην ενίσχυση όσων επλήγησαν. Αυτό όμως δεν μπορεί αν συνεχιστεί επ’ αόριστον. Πρόσφατη δήλωση του κ. Σκυλακάκη μπορεί να πέρασε «στα ψιλά», αλλά αποτυπώνει τον αγώνα δρόμου για να λήξει η πανδημία. «Δεν θα πάμε και δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους (σ.σ. αρχίζει τον Ιούλιο) καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία. Είμαστε πολύ μακριά από οτιδήποτε τέτοιο, ωστόσο θα υπονομεύουμε την ανάκαμψη η οποία θα έρθει», είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών. Συνεπώς, εύκολα γίνεται αντιληπτό το πόσο μεγάλο στοίχημα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ώστε μέχρι τον Ιούλιο το αργότερο να έχει επιτευχθεί η ανοσία και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Διαφορετικά, τα πράγματα θα πάρουν δύσκολη τροχιά, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.