Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ για την ανάπτυξη του «θόλου» έφερε σκληρή κριτική από την πλειονότητα των κομμάτων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η συμφωνία για τον «θόλο»
Ομοβροντία πυρών από την πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την προχθεσινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ για την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Σημειώνεται πως η συμφωνία για την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού, αντιβαλλιστικού και anti-drone θόλου, με ενιαίο και ολιστικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, θα θεμελιωθεί κατά κύριο λόγο σε ισραηλινά οπλικά συστήματα, όπως τα David’s Sling, Barak MX και Spyder. Το κόστος του ανέρχεται στα 3,035 δισ. ευρώ, ενώ ο θόλος θα είναι πλήρως έτοιμος σε 35 μήνες.
Η «ΕΛΑΣ» του Αλέξη Τσίπρα δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς κατήγγειλαν την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
«Εξάρτηση»
Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «επιλέγει να βαθύνει την αμυντική/στρατιωτική εξάρτηση της Ελλάδας από τη γενοκτόνα κυβέρνηση του Ισραήλ που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Παράλληλα, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για απευθείας διακρατική ανάθεση «που επιβάλλει στους Ελληνες φορολογούμενους να πληρώσουν το υψηλό κόστος των 3 δισ.» με όρους αδιαφάνειας και έλλειψης πολιτικής λογοδοσίας.
Η ελληνοϊσραηλινή συμφωνία για τον θόλο «αποτελεί μια ακόμη επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για την επιτάχυνση της πολεμικής προετοιμασίας και το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας και του λαού μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», υποστήριξαν από το ΚΚΕ. «Οι στρατηγικές σχέσεις με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και η από κοινού πολεμική προετοιμασία ρίχνουν “λάδι στη φωτιά”», πρόσθεταν από τον Περισσό, χαρακτηρίζοντας προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα τα περί «αρχιτεκτονικής προστασίας της ελληνικής επικράτειας» και άμυνας της χώρας.
Ακόμα, το ΚΚΕ κατηγόρησε ως ένοχη τη στάση των «κομμάτων της βολικής αντιπολίτευσης» που, όπως είπε, «στηρίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ και τις διάφορες πολεμικές συμφωνίες και συμμαχίες».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι αποτελεί «ντροπή» για την κυβέρνηση να σέρνει την Ελλάδα «σε συμμαχίες με κράτη που διαπράττουν διεθνή εγκλήματα». «Είμαστε απολύτως απέναντι στις συμπράξεις με το κράτος του Ισραήλ», ανέφερε.
«Όταν αδυνατείς να αποτρέψεις τους Τούρκους “ψαράδες” εισβολείς από το να “αλιεύουν” παράνομα στο Αιγαίο, τότε όσα διαβήματα κι αν πραγματοποιήσεις, η εξωτερική σου πολιτική παραμένει “θολή” και υποχωρητική, που δεν σώζεται ούτε με “θόλους”», επισήμαναν από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Με αρχαΐζουσες αναφορές, η Νίκη τόνισε ότι η ασπίδα συνοδεύεται από δόρυ και σπαθί. «Η Ελλάδα χρειάζεται, μαζί με έναν ισχυρό αμυντικό “θόλο”, σύγχρονα όπλα στρατηγικής κρούσης και δυνατότητα προσβολής σε βάθος», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αποτροπή οικοδομείται «με ισορροπία αμυντικών και επιθετικών δυνατοτήτων, επιχειρησιακή ετοιμότητα, ξεκάθαρη εθνική στρατηγική, εθνική ομοψυχία, ηθικό ακμαιότατο». Παράλληλα, διερωτήθηκε σε τι από όλα αυτά δίνει σημασία η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ερώτηση Κατρίνη
Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, σχετικά με την «Ασπίδα του Αχιλλέα», ο βουλευτής Ηλείας και τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους διαφάνειας, σαφών εγγυήσεων για το ελληνικό έργο και διασφάλισης της τεχνολογικής αυτονομίας της χώρας.
Εύσημα Άδωνι στον Δένδια
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο θόλος προκάλεσε ενθουσιασμό, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να συγχαίρει από το βήμα της Βουλής τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
«Θέλω να εκφράσω δημόσια τη μεγάλη μου χαρά, ευχαρίστηση και υποστήριξη στην υπογραφή που έκανε το υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός, Νίκος Δένδιας, με το Ισραήλ για την “Ασπίδα του Αχιλλέα”. Είναι μία εξαιρετικά σημαντική ημέρα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για την εξωτερική μας πολιτική, για το μακροπρόθεσμο συμφέρον του ελληνικού λαού η οικοδόμηση αυτής της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Για «μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε, να αναπτύξουμε και να υπερασπιστούμε μαζί» έκανε λόγο η νέα πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Πνινάτ Γιανάι. «Όταν», συνέχισε η ίδια, «Ισραηλινοί και Έλληνες μηχανικοί συνεργάζονται χέρι χέρι για την προστασία των πατρίδων μας, αυτή η συνεργασία μετατρέπεται σε κοινή ευθύνη —και σε μια σαφή δήλωση ότι δύο έθνη με κοινές αξίες, συμφέροντα και προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν μαζί τις απειλές του αύριο».
«Ξεκινήσαμε ως εταίροι —και καταλήξαμε ως φίλοι», συμπλήρωσε η Ισραηλινή πρέσβης, τονίζοντας ότι η συμφωνία για τον θόλο, εκτός από προηγμένο αμυντικό σύστημα στην Ελλάδα, προσφέρει θέσεις εργασίας αλλά και «μια εταιρική σχέση που γίνεται διαρκώς βαθύτερη, ισχυρότερη και πιο στρατηγική».