Η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση, βάζοντας στο επίκεντρο την ουσιαστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την αποκατάσταση του δεσμού με τους πολίτες. Με στοχευμένα μέτρα, θεσμικές τομές και ενίσχυση της εξωτερικής θέσης της χώρας, το Μέγαρο Μαξίμουεπιχειρεί να γυρίσει σελίδα και να κερδίσει εκ νέου το χαμένο πολιτικό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί ένα δυναμικό come back, με αιχμή τη διακυβέρνηση που απαντά στα πραγματικά προβλήματα. Η προσπάθεια έχει πολιτικά, κοινωνικά και διεθνή χαρακτηριστικά, με την ελπίδα ότι έως το καλοκαίρι το κλίμα θα έχει πλήρως αντιστραφεί.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνει σε φάση «επιθετικής ανάκαμψης», επιδιώκοντας να ανατρέψει το κλίμα των προηγούμενων μηνών, μέσα από συντονισμένες ενέργειες και φρέσκια στρατηγική. Το Μέγαρο Μαξίμου, ενισχυμένο μετά την εσωτερική αναδιάρθρωση και την ανάδειξη του Κωστή Χατζηδάκη σε καίριο ρόλο, εστιάζει σε πολιτικές που αγγίζουν απευθείας την καθημερινότητα των πολιτών.

«Τα καλύτερα είναι μπροστά»

Η επαναλαμβανόμενη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά», δεν αποτελεί απλώς σύνθημα, αλλά συμπυκνώνει μια νέα προσέγγιση. Το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει στην αναθέρμανση της σχέσης με την εκλογική του βάση του 2023, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει επιφυλακτικό, όχι λόγω μετακίνησης σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά λόγω απογοήτευσης για αστοχίες και καθυστερήσεις.

Από τις εξαγγελίες στις πράξεις

Η υπόθεση της Πολεοδομίας στη Ρόδο λειτούργησε ως καταλύτης. Αντί για μια επικοινωνιακή διαχείριση, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει βαθιές τομές που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των υπηρεσιών και θα πατάξουν φαινόμενα διαφθοράς και αναξιοκρατίας. Αντίστοιχα, στον τομέα των σιδηροδρόμων, το επικείμενο νομοσχέδιο Κυρανάκη φιλοδοξεί να αναμορφώσει εκ βάθρων τον ΟΣΕ, με πρότυπο τη μεταρρύθμιση της ΔΕΗ.

Παράλληλα, επισκέψεις του Πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών σε βιομηχανίες και νοσοκομεία υποδηλώνουν έμφαση σε τομείς-κλειδιά όπως η υγεία και η ανάπτυξη, με στόχο ένα νέο, σύγχρονο ΕΣΥ και μια παραγωγική οικονομία με έμφαση στην καινοτομία και τη βιομηχανία.

Επανεκκίνηση οικονομικής στήριξης

Μέτρα όπως η επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και άλλες στοχευμένες ενισχύσεις προς ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη έχουν διπλό στόχο: τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, να παρουσιαστεί ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πακέτο παροχών που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

Ανάκτηση εμπιστοσύνης και δημοσκοπική ανάκαμψη

Το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει την κούραση και την κριτική των πολιτών, όμως ταυτόχρονα παρατηρεί με αισιοδοξία τη δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας. Ύστερα από μια περίοδο εσωστρέφειας, όπου κυριάρχησαν η αμηχανία και η άμυνα, το κυβερνών κόμμα φέρεται να έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών του – εκτιμάται πάνω από 80% – ενώ η εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών φαίνεται να γυρνά μπούμερανγκ σε όσους την επιχείρησαν.

Οι διπλωματικές σχέσεις

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της. Οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού διαλόγου γίνονται αποδεκτές θετικά τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ. Η στρατηγική συνεργασία με τον ενεργειακό κολοσσό Chevron για έρευνες νοτίως της Κρήτης και η προώθηση του καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δείχνουν πως η χώρα δεν είναι απλός παρατηρητής αλλά ενεργός παίκτης στην ευρύτερη γεωστρατηγική σκακιέρα, παρά τις εντάσεις με την Τουρκία.