Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα, όπως αναφέρουν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία θα αρχίσει μια ώρα αργότερα και θα ολοκληρωθεί στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι δύο μονομάχοι για τον δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης

Εμπόδιο στην απόλυτη εδραίωση του Ερντογάν, μετά και τις εκλογές του 2023,  είναι ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου. Ένας αυτοδιοικητικός καριέρας, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που έσπασε την κυριαρχία του κόμματος του Ερντογάν το 2019. Είναι ευρωπαϊστής, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο μόνος ίσως που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του, ωστόσο το κόμμα του στις περσινές εκλογές προτίμησε ως υποψήφιο τον Κιλιντντάρογλου.

Ο 48χρονος Μουράτ Κουρούμ είναι ο «εκλεκτός» του Τούρκου Προέδρου για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.  Υπήρξε υπουργός από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023 στην προηγούμενη κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Μουράτ Κουρούμ, ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας, εμπνεύστηκε και υλοποίησε το πρόγραμμα της ταχείας ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6η Φεβρουαρίου στην ανατολική Τουρκία. 

Η ψήφος των Κούρδων ψηφοφόρων του νεοσύστατου κόμματος DEMΑ θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για τον Ιμάμογλου, ο οποίος αν επικρατήσει ξανά, θα θέσει ισχυρές αξιώσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Οσον αφορά τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού, καθοριστικές μπορούν να αποδειχθούν οι ψήφοι που θα λάβει το μικρό ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, που συγκεντρώνει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Ερντογάν.