Ανοίγουν από σήμερα οι οργανωμένες παραλίες. Θα είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά από πολλούς μήνες που θα είναι ανοιχτά ταυτόχρονα τα καταστήματα, οι παραλίες και η εστίαση.

Τη ίδια ώρα, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Το σταδιακό άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ανακοίνωσε χθες ο Ν. Χαρδαλιάς, με αφετηρία τη Δευτέρα 10 Μαΐου: από 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία, από 17/5 οι βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ωδεία, από 21/5 τα θερινά σινεμά και οι υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές και από 28/5 τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθρους χώρους.

Από τη Δευτέρα 10/5 λειτουργούν ξανά διά ζώσης Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Λύκεια, με self test.

Από 10/5 επίσης διά ζώσης λειτουργούν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, πανελλαδικών και επάρκειας.

Από 10/5 επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από 17/5 αρχίζουν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Αθλητισμός

Όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε «πράσινο» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Η ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής προβλέπει τα εξής:

– Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

– Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

– Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

– Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

– Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω με χρήση self-test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.

Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Επιπλέον:

– Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

– Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.

– Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

– Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ

– Να εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας».

Επιδημιολογική εικόνα της χώρας- Πώς διαμορφώνεται ο Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

Στο επίπεδο “ πολύ αυξημένου κινδύνου” βαθύ κόκκινο εντάσσονται από σήμερα το πρωί ο δήμος Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα σε καθολικό lockdown -αντίστοιχο της Καλύμνου- μπαίνει και ο Οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Παράλληλα η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθολικό lockdown μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 6 το πρωί, ενώ λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης του δήμου Καλυμνίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον εν λόγω δήμο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και περιορισμού της νόσου και επομένως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Κάλυμνο από Δευτέρα.

Παρόλα αυτά από τη Δευτέρα, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να κατέβουν επίπεδο, να βγουν δηλαδή από το ‘’βαθύ κόκκινο’’ και να ενταχθούν στο ‘’κόκκινο’’, οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ο δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ο δήμος Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο δήμος Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι δήμοι Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, οι Δήμοι Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, οι δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50%, οι δήμοι Χανίων και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων΄.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως ανέφερε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, σε 61 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη, το επιδημιολογικό φορτίο υποχωρεί, σε 3 το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό, ενώ παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε 10 μόλις Περιφερειακές Ενότητες.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:

η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων),

οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας

οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς

η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας

η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

ο Δήμος Καστοριάς

ο Δήμος Ξάνθης

οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και

ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.