«Η χώρα έχει ανάγκη μία σταθερή κυβέρνηση» τονίζει στο «tomanifesto» η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου και χαρακτηρίζει ανεύθυνη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιμένει να ζητεί άμεση προσφυγή στις κάλπες. Σχολιάζει ακόμη τη στάση της Ευρώπης και των συμμάχων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Στην Ντόρα Κουτροκόη
Πρέπει να έρθει η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο; Και εάν ναι, με ποιον τρόπο;
Η συζήτηση αυτού του θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο προφανώς και θα είναι στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για ανάλογα θέματα που έχουν προκύψει τελευταία, βρίσκονται στην πρόσφατη ατζέντα μας και αφορούν ζητήματα παρακολουθήσεων και ασφάλειας των επικοινωνιών, εξαιτίας των γνωστών περιστατικών σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι η ύπαρξη του λογισμικού predator, στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, πιστοποιήθηκε από αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, που έχει συσταθεί για αυτόν τον λόγο. Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ευρώπη τέτοιου τύπου συζητήσεις γίνονται στα αρμόδια θεσμικά όργανα. Στην Ελλάδα η διερεύνηση γίνεται από τις αρμόδιες αρχές – ήτοι την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σημαντικό και κρίσιμο θα είναι και το πόρισμα της ελληνικής Δικαιοσύνης, αφού ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο. Στην Ευρώπη, η συζήτηση θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ζητούμενο είναι ένα και μόνο: Να λάμψει η αλήθεια και να βγουν όλα στο φως.
Πώς εκλάβατε την παρέμβαση Καραμανλή; Θεωρείτε πως πλέον αμφισβητείται ο πρωθυπουργός;
Κανένας στο εσωτερικό της ΝΔ δεν αμφισβητεί τον πρωθυπουργό, όπως δεν τον αμφισβητούν και οι Ελληνες πολίτες που σταθερά τον εμπιστεύονται, επί τρία χρόνια, με εξαιρετικά σημαντικά ποσοστά αποδοχής. Ανάλογη αποδοχή απολαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρώπη και διεθνώς. Μόνο για μικροπολιτική εκμετάλλευση, η αντιπολίτευση και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ θέλησαν να δημιουργήσουν ζήτημα εκεί που δεν υπήρχε. Ο κ. Καραμανλής, ως πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει, αλλά και να τοποθετείται για κάθε ζήτημα. Δεν πρέπει, όμως, ούτε να ερμηνεύονται ούτε να «μεταφράζονται» οι τοποθετήσεις του από κάποιους κατά το δοκούν. Εγώ από την αρχή συνέστησα να ακούσει όποιος το επιθυμεί ολόκληρη την ομιλία του στην Κρήτη και τότε θα βγάλει τα συμπεράσματα που πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και αυτό το θέμα έχει λήξει, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε καμία βάση από την αρχή.
Δεδομένων των συνθηκών με τον πόλεμο και τα ενεργειακά, τις τεταμένες σχέσεις, μήπως απαιτείται αλλαγή του εκλογικού νόμου για λόγους κυβερνητικής σταθερότητας;
Τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μας έχει σταθερή κυβέρνηση και τα βήματα προς τα εμπρός που έχει κάνει σε όλους τους τομείς, εκτός των άλλων, οφείλονται και σε αυτό. Υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, η κυβερνητική σταθερότητα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και εδώ θα ήθελα να συγκρίνουμε τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού, που αποφάσισε σε μια τέτοια περίοδο να τερματίσει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, εντελώς ανεύθυνα, ζητάει συνεχώς εκλογές· στην ουσία, τουλάχιστον δίμηνη ακυβερνησία της χώρας. Πιστεύω στις σταθερές κυβερνήσεις, ειδικά για τη χώρα μας, με τους δεδομένους πολιτικούς διαχρονικούς συσχετισμούς και συνθήκες. Εγώ θα μείνω στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, που ξεκαθαρίζουν αυτό το θέμα. Θα θυμίσω όμως ότι ο κ. Πολάκης, στη Βουλή, ζήτησε να αλλάξει ο νόμος, ώστε να είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε κ. Τσίπρας διατυμπανίζει ότι θα είναι πρώτο το κόμμα του στις εκλογές. Εχοντας, μάλιστα, το προηγούμενο μιας διακυβέρνησης στηριγμένης σε ξύλινα πόδια, αυτά των ΑΝΕΛ, θα έπρεπε να συνεχίσουν να ζητάνε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφόσον πιστεύουν ότι θα είναι πρώτοι, αντί να προβάλλουν μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη και το ΚΚΕ. Γιατί, λοιπόν, τώρα τοποθετούνται αντίθετα;
Τι γίνεται με τους πρόσφυγες-μετανάστες και τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντί τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς εγκαλεί για έλλειψη ευαισθησίας και επικαλείται ξένα ΜΜΕ και ΜΚΟ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς εγκαλεί ως χώρα, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά την περίοδο διακυβέρνησής του, χειρίστηκε το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι, με τα «λιάζονται και εξαφανίζονται» και απέδειξε τον σεβασμό του στο διεθνές δίκαιο με το «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και τον ανθρωπισμό του με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Σήμερα έρχεται να κάνει μαθήματα ευαισθησίας και ανθρωπισμού, εγκαλώντας μια κυβέρνηση που μείωσε τις μεταναστευτικές ροές πάνω από 90%, προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ευρώπης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, δημιούργησε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας. Είναι όλα ένα παιχνίδι εντυπώσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, διότι πιστεύουν ότι, συκοφαντώντας τη χώρα τους, κερδίζουν πολιτικά ή φθείρουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ούτε το ένα γίνεται ούτε το άλλο. Γιατί όλοι γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και ποια κυβέρνηση έχει πραγματικά ανθρώπινες ευαισθησίες, προστατεύοντας παράλληλα και τα σύνορά της. Κάποιοι άλλοι έχουν μόνον «πολιτικές ευαισθησίες». Οσο για τα ΜΜΕ, φυσικά και θα ασχοληθούν με ένα θέμα που η αξιωματική αντιπολίτευση το έχει κάνει πρώτο θέμα. Αυτή είναι η δουλειά τους.
Είστε ικανοποιημένη από τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία; Πώς ακούτε την πρόταση για εμπάργκο όπλων των κρατών-μελών στη γείτονα;
Αυτή είναι διαρκής μάχη της ευρωομάδας μας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και δική μου προσωπική μάχη και στοίχημα –η μάχη είναι καθημερινή και έχει σκοπό να αναδεικνύει τις προκλήσεις, την παραβατική συμπεριφορά και τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους της Αγκυρας. Νομίζω, όμως, ότι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις δικές μας οι εταίροι μας είναι πλέον πολύ καλύτερα ενημερωμένοι, πιο ευαισθητοποιημένοι και για αυτό παρατηρούμε αλλαγή στάσης το τελευταίο διάστημα. Εχουμε να κάνουμε, όμως, πολλή δουλειά ακόμη και αυτό γιατί δεν μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Ας πούμε ότι με ικανοποιεί αυτή η σχετική μεταστροφή της στάσης της κι ελπίζω σε πιο τολμηρές και αποφασιστικές κινήσεις στο μέλλον. Οσον αφορά το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά σημαντική και θετική εξέλιξη. Δεν το θεωρώ εύκολο, αλλά αξίζει να το παλέψουμε, ελπίζω, αυτήν τη φορά, όλοι μαζί οι Ελληνες ευρωβουλευτές.