Πλαφόν 150-200 ευρώ ανά μεγαβατώρα χρειαζόμαστε, τονίζει η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο «tomanifesto» λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Εν όψει των εθνικών εκλογών το 2023 η ευρωβουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι οι πολίτες θα κάνουν σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση και θα πάρουν τη σωστή απόφαση. Παράλληλα μιλά για τις προτεραιότητες μετά τις εκλογές, τοποθετείται για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας αλλά και για τους προσωπικούς στόχους της στην πολιτική.

 

Στον ΝΙΚΟ ΑΡΜΕΝΗ

 

Φτάσαμε στον Δεκέμβριο και ακόμα η ευρωπαϊκή απάντηση που ζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχει. Τι θα γίνει;

Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προτείνει να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση σε ένα ομολογουμένως πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Ομως, η ευρωπαϊκή απάντηση είναι τώρα πιο εφικτή από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται την πρότασή μας για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, που θα αποσυνδέει τις τιμές του φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόταση που έφτασε στα χέρια μας για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα προφανώς και δεν ήταν ικανοποιητική, αλλά αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο. Τουλάχιστον υπήρξε κάποια αντίδραση. Χρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη, με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα θωρακίσουμε αποτελεσματικά τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

 

Το 2023 είναι χρονιά εθνικών εκλογών στην Ελλάδα και το 2024 των ευρωεκλογών. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες;

Στο «πολιτικό» ημερολόγιο δεν νομίζω ότι υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, άλλο ορόσημο πέρα από αυτό των εθνικών εκλογών. Οι Ελληνες πολίτες δεν πρέπει να γίνουν αποδέκτες μηνυμάτων που μόνο στόχο έχουν να «θολώσουν» την κρίση τους. Δεν υπάρχουν διπλές κάλπες, αλλά ούτε και περιθώριο για στιγμές αστάθειας. Η τροχιά ανάπτυξης και προόδου, που διαγράφει η χώρα τα τελευταία χρόνια, δεν πρέπει να διαταραχθεί από όσους επιθυμούν να την παρασύρουν πάλι στον βούρκο, στη λάσπη και την τοξικότητά τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι ξέρει να κρατάει το τιμόνι της χώρας με σταθερότητα, μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά και διεθνείς και εγχώριες προκλήσεις. Οι πειραματισμοί που έγιναν στο παρελθόν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καθορίσουν εκ νέου το μέλλον μας. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ένα: να συγκρίνουν μεταξύ δύο τετραετιών και μεταξύ δύο πρωθυπουργών. Είμαι βέβαιη πως θα το κάνουν και θα πάρουν τη σωστή απόφαση.

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Η Αγκυρα εξακολουθεί την επιθετική και ακραία ρητορική για την Ελλάδα.

Η προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας έχει αποτέλεσμα την απομόνωσή της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πολλά από αυτά που ακούγονται, κατά καιρούς, θεωρώ ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και μια σχέση βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας, παρά τη συχνά εριστική και απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε και συνεχίζει να κάνει αυτό που πρέπει, θωρακίζοντας αμυντικά τη χώρα και ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητά της. Παράλληλα, σε επίπεδο διπλωματίας, κινείται διαρκώς, κοινοποιώντας σε όλα τα fora τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Σήμερα, η χώρα μας είναι πιο ισχυρή, έχοντας επεκτείνει την επικράτειά της κατά 12 ναυτικά μίλια προς τη Δύση και την Ιταλία, ενώ φιλοδοξεί να ανοίξει τον ίδιο διάλογο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με γνώμονα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και τις «κόκκινες» γραμμές μας. Τέλος, η Ελλάδα έχει οικοδομήσει ένα ευρύ πλέγμα διεθνών συμφωνιών, που την καθιστούν πλήρως θωρακισμένη και ασφαλή.

Στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ψήφιση σχετικής Εκθεσης, που παροτρύνει τις λιβυκές Αρχές να προβούν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, κερδίζουμε καθημερινά την απαιτητική μάχη για τα εθνικά συμφέροντά μας.

 

Ο πρωθυπουργός συνεχώς μιλά για τη δεύτερη τετραετία. Ποιοι θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι στόχοι της χώρας για τα επόμενα χρόνια;

Τα διλήμματα που θα τεθούν στις επερχόμενες εκλογές είναι και τα στοιχήματα της επόμενης τετραετίας. Η Νέα Ελλάδα είναι αυτή που σήμερα έχει κατορθώσει να αφήσει οριστικά πίσω το καθεστώς μόνιμης εποπτείας, ενώ παράλληλα έχει επιτύχει την ανάπτυξη της οικονομίας της κατά 6%, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, έχοντας τη χαμηλότερη ανεργία εδώ και 12 χρόνια. Είναι η Νέα Ελλάδα που πλέον δεν επαιτεί, αλλά έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις, σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Που έχει καταφέρει να δημιουργήσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας, έχοντας αυξήσει τον δημόσιο πλούτο, σε σχέση με το 2019, κατά 39 δισ. ευρώ.

Αυτήν την ομαλή και σταθερή πορεία πρέπει να συνεχίσει η χώρα μας. Και είμαι σίγουρη πως οι πολίτες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προσφέρει στη χώρα τους εθνική σιγουριά και διεθνή αξιοπιστία.

 

Οι δικοί σας στόχοι για το μέλλον ποιοι είναι; 

Οι δικοί μου στόχοι, από την πρώτη ημέρα που ασχολήθηκα με την πολιτική μέχρι και σήμερα, παραμένουν ίδιοι: να είμαι χρήσιμη και να μπορώ να προσφέρω από οποιαδήποτε θέση στην Ελλάδα και στους Ελληνες. Παραμένω βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προσπαθώ καθημερινά να είμαι αντάξια της εμπιστοσύνης όλων αυτών που με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μου ανέθεσε τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου της ευρωομάδας μας. Ωστόσο, ήμουν και παραμένω «στρατιώτης» της παράταξης και θα συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου να πετύχει τους στόχους της.