«Εφόσον κατά την έρευνα αποδειχθεί με στοιχεία ότι επιπλέον πρόσωπα είχαν ανάμιξη στη συγκεκριμένη υπόθεση (Novartis), προφανώς μπορεί να διευρυνθεί το κατηγορητήριο», υπογράμμισε με συνέντευξή της στο “tomanifesto” η βουλευτής Ν.Δ της Α’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου. Παράλληλα, επεσήμανε πως «με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών, ζητούμενο είναι να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν.  Εξ’ αρχής είχαμε δηλώσει ότι κινούμαστε θεσμικά σε αυτή την υπόθεση και η Βουλή έχει τον πρώτο λόγο».

Στο πλαίσιο της συνέντευξής της, η Άννα Ευθυμίου αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στα εργασιακά θέματα, μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι «με νομοθετικές ρυθμίσεις, βάζουμε “φρένο” στην εκμετάλλευση των εργαζομένων από παραβιάσεις της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και στηρίζουμε εμπράκτως την πλήρη απασχόληση».

Τέλος, η εργατολόγος, μίλησε για τις σημαντικότερες αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό σύστημα και που αναμένεται να έρθει στη Βουλή το Δεκέμβριο.

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Κα Ευθυμίου, μετά την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τη Novartis, αν προκύψουν νέα στοιχεία περί εμπλοκής κι άλλων προσώπων στην υπόθεση αυτή, θα υπάρξουν και νέες παραπομπές;

Εφόσον κατά την έρευνα αποδειχθεί με στοιχεία ότι επιπλέον πρόσωπα είχαν ανάμιξη στη συγκεκριμένη υπόθεση, προφανώς μπορεί να διευρυνθεί το κατηγορητήριο. Με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών, ζητούμενο είναι να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν.  Εξ’ αρχής είχαμε δηλώσει ότι κινούμαστε θεσμικά σε αυτή την υπόθεση και η Βουλή έχει τον πρώτο λόγο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας, κατά την τελευταία του συνέντευξη, διερωτήθηκε γιατί ο ίδιος «βγήκε από το κάδρο της διερεύνησης της υπόθεσης για τη Novartis, ενώ του έχει κατατεθεί μήνυση από τον Αντώνη Σαμαρά». Γιατί ως Νέα Δημοκρατία «τον βγάλατε από το κάδρο της διερεύνησης»;

Η βούληση του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη να μην καταστεί η Βουλή «βιομηχανία εξεταστικών», καταδεικνύεται εμπράκτως με τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβερνητικής ηγεσίας. Αναμφισβήτητα, ο κ. Τσίπρας φέρει πολιτικές ευθύνες, αλλά θα τον κρίνει ο λαός, όπως ήδη έπραξε, στις εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν πρόκειται να στοχοποιήσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ακολουθώντας τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Επικεντρωνόμαστε στο κυβερνητικό έργο, που θέσαμε σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές και που έχει φέρει τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού.

Πώς αξιολογείτε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στα εργασιακά θέματα; Τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι θα έχουν στη λειτουργία της αγοράς εργασίας και την οικονομία;

Το νέο πολυνομοσχέδιο σαφώς δίνει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς περιλαμβάνει παρεμβάσεις που πρόκειται να διευκολύνουν την ίδρυση και εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, με την απλοποίηση των διαδικασιών και τη γρήγορη προώθηση των αδειοδοτήσεων. Ταυτόχρονα, με νομοθετικές ρυθμίσεις, βάζουμε «φρένο» στην εκμετάλλευση των εργαζομένων από παραβιάσεις της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και στηρίζουμε εμπράκτως την πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, επιστρέφουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με την αποκατάσταση του Συστήματος Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, που θα διασφαλίζει ισόρροπα τον υγιή ανταγωνισμό και την εργασιακή δικαιοσύνη. Το πολυνομοσχέδιο ανταποκρίνεται πλήρως στη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, όχι μόνο προστατεύοντας, παράλληλα, τις θέσεις εργασίας, αλλά καλλιεργώντας και τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες. Κι αυτό είναι το ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, γεγονός που προσυπογράφω και βιωματικά μέσα από την επαγγελματική ενασχόλησή μου ως μάχιμη δικηγόρος με το εργατικό δίκαιο, καθόσον επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εργαζόμενους, αλλά ούτε και εργαζόμενοι δίχως επιχειρήσεις. Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης θα δώσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης και στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχει πολλές δυνατότητες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε κατά το παρελθόν.

Το Δεκέμβριο αναμένεται να έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που θα περιλαμβάνει;

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα της κυβέρνησης βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτος πυλώνας είναι ο δημόσιος, με χαρακτήρα καθολικής και υποχρεωτικής ασφάλισης, ο οποίος  αφορά τις κύριες συντάξεις, που χορηγούνται αποκλειστικά από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος πυλώνας είναι κεφαλαιοποιητικός, υπό τη ρυθμιστική ευθύνη της Πολιτείας και ο τρίτος είναι τα επαγγελματικά ταμεία.

Παράλληλα, στόχος είναι να μειωθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να δώσουμε ανάσα στις επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε χώρο για επανεπενδύσεις, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας. Θεσπίζουμε ένα καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα, που θα βγάλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αγχόνη των εισφορών και των φόρων, θα εγγυάται τις συντάξεις και θα συμβάλλει στην απασχόληση όλο και περισσότερων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα των ταμείων.

Τροποποιήσεις θα γίνουν και στο νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος «γονάτισε» τους συνταξιούχους με μειώσεις στις συντάξεις και αποθάρρυνε τη δραστηριότητα των ελεύθερων επαγγελματιών με δυσβάσταχτες εισφορές. Βασικό είναι να τροποποιηθούν οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκαν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Αλλαγές θα γίνουν και στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται στις αρχές δικαίου, ανταποδοτικότητας και αναλογικότητας.