Η Άννα Ευθυμίου*, προτού γίνει βουλευτής το 2019, είχε δοκιμαστεί στη μάχιμη δικηγορία αλλά και στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, γυναίκα με έντονη κοινωνική δράση, εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, ξέρει να συνδυάζει όλα όσα αγαπά και να μάχεται για εκείνους που τη χρειάζονται.

Στις επερχόμενες εκλογές θα είναι υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης με στόχο τη νίκη της Ν.Δ. και κύριο μέλημα η πόλη της «να καταστεί σύγχρονη και βιώσιμη πόλη τού αύριο».

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Η πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται μέσα σε κλίμα έντασης. Στο επίκεντρο αυτές τις μέρες είναι η οικονομία. Πώς θα πείσετε τους ψηφοφόρους ότι οι δικές σας προτάσεις είναι πιο ρεαλιστικές από εκείνες της αντιπολίτευσης;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με κύρια προτεραιότητα την υιοθέτηση μίας ανθρωποκεντρικής οικονομικής πολιτικής που θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών.

Oπως φαίνεται, η ανάπτυξη της οικονομίας το 2023 θα είναι σε ποσοστό 2,3% και η κυβέρνηση έχει στηρίξει την κοινωνία με πάνω από 55 δισ. Επομένως, η Ν.Δ. έχει δώσει δείγματα γραφής που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αλλά δίνουν και προοπτικές και ελπίδα για το μέλλον.

Μάλιστα νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που πολλές από τις δικές μου πρωτοβουλίες και δράσεις συνέβαλαν στο κυβερνητικό έργο, με προτάσεις για θέματα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως για τους συνταξιούχους και τους δανειολήπτες.

Έθεσα ψηλά στην ατζέντα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, που το γνώριζα καλά ως μάχιμη δικηγόρος με εξειδίκευση το Εργατικό Δίκαιο. Με δημόσιες τοποθετήσεις μου και με διαρκείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, κατάφερα και ανέδειξα το θέμα αυτό που αφορά σε μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δικαιούνται να πάρουν αυτά που πλήρωσαν στο κράτος και που το κράτος υποχρεούται να τους τα ανταποδώσει.

Πλέον, οι νέες συντάξεις, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν εντός του 2023, εκκαθαρίζονται κατά μέσο όρο σε 60 ημέρες. Επίσης, καταβλήθησαν στους εν αναμονή συνταξιούχους τα ωφελούμενα ποσά που δικαιούνταν και άγγιζαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πάντως μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, την αύξηση των επιδομάτων κ.τ.λ., η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για «προεκλογικούς μποναμάδες» εν όψει της 21ης Μαΐου. Πώς απαντάτε;

Στην πάγια τακτική της αντιπολίτευσης να κατηγορεί απαντάμε με ενέργειες και μετρήσιμα αποτελέσματα. H στήριξη της κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι δεδομένη και συνεχής με επιδοτήσεις, αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και στοχευμένη ενίσχυση των πιο ευάλωτων.

Οι καλές επιδόσεις της οικονομίας μέσα σε κλίμα έντονης παγκόσμιας αβεβαιότητας και οι τελέσφορες διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπάγονται τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, που η Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι θα δίνεται για τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

Τουναντίον, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία κοστολογείται 45 δισ., ποσό υπέρογκο, που ξεπερνάει κατά πολύ τις αντοχές της οικονομίας και άρα μη ρεαλιστικό.

 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντως, η αυτοδυναμία που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. Θα πρέπει να βρεθεί κυβερνητικός εταίρος, ειδάλλως η χώρα θα οδηγηθεί και σε τρίτες κάλπες. Υπάρχουν αυτά τα περιθώρια;

Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι σαφές: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία είναι μια διαχρονική θέση. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει άλλες δυνατότητες ως προς την πολιτική σταθερότητα, κάτι που άλλωστε προέχει σε κάθε περίπτωση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη για μας. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου.

Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε αυτήν θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη κρίσιμη μέρα. Ποιο κόμμα εμπιστεύονται οι πολίτες και ποιον θέλουν για πρωθυπουργό. Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Ποιος θα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις. Ποιος θα φροντίσει για την εθνική ανάπτυξη, αλλά και για την κοινωνική ευημερία. Η χώρα μας χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις και να τις υλοποιεί αποτελεσματικά.

 

Κατά την τετραετία διακυβέρνησής σας, ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, όπου διεκδικείτε εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών σας; Και ποιο το δικό σας, προσωπικό όραμα για την πόλη;

Αδιαμφισβήτητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προσδώσει ένα ανάλογο ειδικό βάρος στη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξή της. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται 30 έργα που όταν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 θα προσδώσουν μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην πόλη, αλλάζοντας συνολικά τόσο την όψη της όσο και την καθημερινότητα των πολιτών. Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει εργοτάξια και όχι μουσαμάδες.

Σε ό,τι με αφορά, αποτελεί προτεραιότητα η ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής εντός των τιθέμενων αυστηρά χρονοδιαγραμμάτων και για το λόγο αυτόν παρακολουθώ στενά την υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων και έχω σταθερή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ενημερώνομαι για την πορεία του εκάστοτε έργου.

Συμπληρωματικά, αποτελεί πεποίθησή μου ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη τού αύριο. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει η πόλη μας να γίνει ένας κόμβος νέων τεχνολογιών και καινοτομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία, και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, ενισχύοντας τόσο την απασχόληση όσο και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Αλλωστε, η θέση μου αυτή είναι διαχρονική, την έχω διατυπώσει από τότε που ήμουν δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδράμω στην υλοποίησή της και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται η δυναμική της Θεσσαλονίκης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων από εταιρείες-κολοσσούς στον κλάδο που καθεμία δραστηριοποιείται, όπως η Deloitte, η Cisco και η Pfizer.

*Η Αννα Ευθυμίου είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.