Παρουσιάζει στη μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά την άλλη την Έκθεση της Επιτροπής Σοφών για το Μέλλον της Κοινωνικής Προστασίας και του Κράτους Πρόνοιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΗΡΟΓΛΟΥ

 

Η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία διετέλεσε επίτροπος της χώρας μας στην Ε.Ε. την περίοδο 1999-2004, εξακολουθεί να μάχεται για το μεταρρυθμιστικό όραμά της.

Και μας λέει για την Έκθεση της Επιτροπής, της οποίας ήταν πρόεδρος από το 2021 ως το 2022, πως «έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον από τρεις διαδοχικές προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πως «είμαι περήφανη και χαρούμενη γι’ αυτό». Τονίζει επίσης ότι «οι κατευθυντήριες οδηγίες της Έκθεσής μας λαμβάνονται υπόψη για μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την παιδική ηλικία, τους νέους, αλλά και τη μακροχρόνια φροντίδα».

Η Άννα Διαμαντοπούλου εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο. Προ ημερών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη συντηρητική γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στην ερώτηση «τις τελευταίες εβδομάδες προειδοποιούσατε για την απειλή που κρέμεται πάνω από την ελληνική πολιτική σκηνή. Γιατί είναι τόσο ανησυχητικό αυτό;», απάντησε: «Αν μου κάνατε την ερώτηση στην αρχή του έτους, θα απαντούσα ότι ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας ήταν μικρότερος. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Πάρτε μόνο τις προεκλογικές δηλώσεις όλων των υποψηφίων. Ενώ κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, κανείς δεν αφήνει ανοιχτή την πόρτα για έναν πιθανό συνασπισμό. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να μην έχουμε πλειοψηφία».

 

Οι υπερκομματικές της επιλογές

Μερικές ημέρες μετά, με ανάρτησή της που συζητήθηκε, επαίνεσε τις προεκλογικές εκστρατείες των Στέφανου Παραστατίδη (ΠΑΣΟΚ – Κιλκίς), Φωτεινής Πιπιλή (Ν.Δ. – Α’ Αθήνας) και Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ – Βόρειος Τομέας). Με εμφανή διάθεση να βγει υπερκομματικά και σμιλεύοντας με προσοχή την εικόνα που βγάζει προς τα έξω, εν όψει μάλιστα δημιουργίας πολιτικών αδιεξόδων, τόνισε: «Νομίζω αξίζει να αναδείξουμε παρουσίες απ’ όλα τα κόμματα».

Επιδέξια επικοινωνιακή «πλοήγηση» από μια έμπειρη πολιτικό, η οποία εξακολουθεί να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή σκηνή γενικότερα. Οι συνεντεύξεις που παραχωρεί είναι άλλωστε αρκετές τον τελευταίο καιρό, ενώ η κινητικότητά της δεν αφήνει αμφιβολίες για την πρόθεσή της να επανέλθει στην ενεργό πολιτική, με τεχνοκρατικούς όμως όρους.

Επειδή το θέμα του ιδεολογικοπολιτικού στίγματος είναι σημαντικό, ώστε στην εικόνα που εκπέμπεται για εκείνη να υπάρχουν συγκεκριμένες σταθερές, η πρώην υπουργός και επικεφαλής του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε σε άρθρο της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 9 Απριλίου ότι «αυτές οι εκλογές θα κριθούν από την ψήφο των κεντρώων (από την Κεντροαριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά), δηλαδή των πολιτών που ψηφίζουν με βάση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τον ορθό λόγο και τον ρεαλιστικό πατριωτισμό. Οι πολίτες αυτοί μετά από όσα συνέβησαν στη χώρα ξεπερνούν το αντιδεξιό ή αντισύριζα μέτωπο και απαιτούν κυβέρνηση η οποία μπορεί περισσότερο από τους άλλους να εγγυηθεί πρόοδο και ασφάλεια». Μιλά μάλιστα για «την αντιμετώπιση του λερναίου κράτους, δηλ.: το πλέγμα εξουσιών που οργανώνεται γύρω του (οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα και ατομικές εξυπηρετήσεις) και μέσα του (έλλειψη στόχων και αξιολόγησης) και η μη εφαρμογή των νόμων. Χωρίς αυτό οι μεγάλοι πολιτικοί στόχοι μόνο μερική υλοποίηση μπορούν να έχουν». Και σημειώνει πως «είναι κατ’ εξοχήν οι πολίτες του Κέντρου που κατανοούν πολύ καλά τι σημαίνει ακυβερνησία, εξασθένηση της οικονομίας από εκλογές σε εκλογές, εσωτερική αναρχία και εξωτερική απαξίωση. Είτε πιστεύουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε σε αυτοδύναμες, η ψήφος τους θα απαιτεί κυβερνησιμότητα την επομένη των εκλογών».

 

Μάχες εκτός και εκτός

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός. Διορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου νομάρχης Κοζάνης το 1985. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της στις Γενικές Γραμματείες Κατάρτισης και Νεότητας, η προεδρία της στον ΕΟΜΜΕΧ και η τοποθέτησή της στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Εκλέχθηκε βουλευτής Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ το 1996, ορίστηκε υφυπουργός Ανάπτυξης και ακολούθησε η τοποθέτησή της ως επιτρόπου.

Εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθήνας το 2009 και ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας. Ο Νόμος 4009/2011, γνωστός ως «νόμος Διαμαντοπούλου», ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και αποτέλεσε τομή και σπουδαία μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση. Το 2012 η Αννα Διαμαντοπούλου ορίστηκε υπουργός Ανάπτυξης.

Η πρώην υπουργός που εξακολουθεί να αναζητεί την «Εξυπνη Ελλάδα», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου της (Λιβάνης, Αθήνα 2006) το οποίο προλόγισε ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε τον περασμένο Φεβρουάριο ενδιαφέροντα πράγματα στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Παντελή Καψή «Η πτώση-2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς» (Μεταίχμιο, Αθήνα 2023).

Για το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είχε «τη βασική ευθύνη της διαμορφωθείσας κουλτούρας ότι μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερο απ’ ό,τι παράγουμε χωρίς επιπτώσεις», προσθέτοντας ότι «η Αριστερά εξέφρασε την ultra εκδοχή αυτής με συνεχείς διεκδικήσεις» και πρόσθεσε ότι «το κίνημα του εκσυγχρονισμού ηττάται με την απόσυρση του ασφαλιστικού».