Έντονα προβληματισμένος εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη ψηφοφορία στην Βουλή για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Πάρα την κομματική γραμμή και τις παραινέσεις του, 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν, ήτοι το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Η αποχή 11 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα για τον πρόεδρο του κόμματος καθώς αναλογικά αποτελεί την κοινοβουλευτική ομάδα με τη μεγαλύτερη απόκλιση από την κομματική γραμμή. Αν και έγιναν δύο συγκλίσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας για να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, οι βουλευτές που επέλεξαν την αποχή ήταν περισσότεροι από όσους υπολόγιζε η Χαρίλαου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο πηγές του κόμματος υποστηρίζουν ότι δεν νοείται να απέχουν τόσοι πολλοί βουλευτές για ένα ταυτοτικό ζήτημα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. 

Μάλιστα νεότερα στελέχη της επιλογής Ανδρουλάκη ανέλαβαν τις επαφές με σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δικαιωμάτων, καθώς η ηγεσία του κόμματος έγινε δέκτης πολλών παραπόνων για τη στάση των βουλευτών. Στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χάσουν ένα κρίσιμο κοινό στο χώρο της κεντροαριστεράς, εξου και οι παραφωνίες στη ψηφοφορία δυσαρέστησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Η πραγματική ανησυχία Ανδρουλάκη 


Ανάμεσα στους βουλευτές που απείχαν είναι η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, ο αναπληρωτής γραμματέας Απόστολος Πανάς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, του οποίου οι σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι παγωμένες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα λάβει υπόψη τη συμπεριφορά των 11 βουλευτών για τυχόν μελλοντικές αλλαγές στο κόμμα ενώ έχει κατατάξει πολλούς σε μαύρη λίστα. Και αυτό διότι ο πραγματικός φόβος είναι ότι πολλοί από αυτούς τους βουλευτές είναι επίφοβοι για μια πιθανή αμφισβήτηση της ηγεσίας του μετά τις ευρωεκλογές, σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος. Και αυτή είναι η πραγματική ανησυχία Ανδρουλάκη, καθώς σχεδόν όλοι οι βουλευτές που απείχαν δεν ανήκουν στο στενό πυρήνα υποστηρικτών του. Άλλωστε στη γωνία περιμένουν στελέχη όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Χάρης Δούκας ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η κριτική για τη νωχελική πορεία του κόμματος, παρά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, θα εκφραστεί με κατάλληλο τρόπο την επόμενη των ευρωεκλογών.