Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι στέλνει πολεμικό πλοίο για να υποστηρίξει τη Γουιάνα, εν μέσω της κρίσης για την πλούσια σε πετρέλαιο περιφέρεια Εσεκίμπο που διεκδικεί η Βενεζουέλα. Για «πρόκληση του Λονδίνου» μίλησε το Καράκας, απαντώντας στην ανακοίνωση της Μεγάλης Βρετανίας.  

«Το HMS Trent θα μεταβεί στη Γουιάνα, περιφερειακό σύμμαχό μας και εταίρο μας στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, εντός του μήνα», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο του BBC, το πολεμικό πλοίο παράκτιας περιπολίας αναμένεται να συμμετάσχει μετά τα Χριστούγεννα σε γυμνάσια μαζί με άλλους συμμάχους στα ύδατα της πάλαι ποτέ βρετανικής αποικίας, στην οποία το Λονδίνο ήδη έδειξε την υποστήριξή του στέλνοντας στη χώρα τον υφυπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Ράτλεϊ. Το HMS Trent, το οποίο συνήθως αναπτύσσεται στη Μεσόγειο, εστάλη στις αρχές του Δεκεμβρίου στην Καραϊβική στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της διακίνησης ναρκωτικών. 

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες αντέδρασε στηλιτεύοντας την «πρόκληση». «Πολεμικό πλοίο; Και μετά; Και τι απέγινε η δέσμευση να επιδειχθεί καλή θέληση και να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη; Και η υπόσχεση να μην εξαπολύονται απειλές και να μη χρησιμοποιηθεί βία σε οποιαδήποτε περίσταση;» διερωτήθηκε μέσω X, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις των προέδρων της Βενεζουέλας και της Γουιάνας. «Παραμένουμε σε επιφυλακή μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της Καραϊβικής και της Αμερικής μας», πρόσθεσε ο υπουργός.