O Ανδρουλάκης κατάφερε να αμφισβητήσει τον εαυτό του κατεδαφίζοντας το αφήγημά του για εκλογική νίκη έστω και με μία ψήφο.
Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ–η ηγετική ομάδα φυσικά– να υποστηρίζουν πως πέτυχαν μια «νίκη» στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, όμως όποιος την παρακολούθησε είδε ακριβώς το αντίθετο, διαπιστώνοντας από τις ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη ότι ούτε ο ίδιος πιστεύει σε όσα υποστηρίζει για εκλογική νίκη – έστω και με μία ψήφο.
Από όλη τη συζήτηση και από τη θέση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ διά του αρχηγού του αυτό που προκύπτει είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποδεχθεί τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές και μάλιστα δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας.
Από πού προκύπτει αυτό; Πρώτα απ’ όλα από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να διατρανώνει τη θέση περί 180 ψήφων και στην αναθεωρητική Βουλή για τα υπό αναθεώρηση άρθρα. Δηλαδή στην επόμενη Βουλή, αυτή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, να μην απαιτούνται 151 για την αναθεώρηση αλλά 180, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ ως πλειοψηφία θα διαμορφώσουν το περιεχόμενο των άρθρων κατά το δοκούν.
Όταν δηλώνει πως δεν έχει… εμπιστοσύνη στην κυβερνώσα παράταξη για την επόμενη Βουλή τι διαφορετικό εννοεί αν όχι ότι και πρώτη θα είναι και μπορεί να έχει αυτοδυναμία. Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να δεσμευθεί για το περιεχόμενο των άρθρο που θα αναθεωρηθούν από τώρα.
Αφήνοντας εκτεθειμένο το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του.
Υπήρξε όμως και μια ακόμη πιο συγκεκριμένη αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη κατά την ομιλία του που δείχνει ότι το αφήγημα για νίκη δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος. Μιλώντας για το άρθρο 90 και τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι αυτό που κάνει η κυβερνώσα παράταξη με την πρότασή της είναι να παίρνει από την κυβέρνηση την τελική απόφαση και να τη μεταφέρει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μόνο που η αποστροφή του λόγου του για τη συγκεκριμένη πρόταση της ΝΔ έδειξε τι περιμένει στις επόμενες εθνικές εκλογές αφού είπε με έντονο ύφος: «Εσείς τους επιλέγατε, εσείς θα τους επιλέγετε». Δηλαδή; Αν αυτό δεν αποτελεί άδειασμα του εαυτού του, τότε τι; Βέβαια, ούτως ή άλλως, κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει αυτό το αφήγημα ενώ ο αγώνας που γίνεται είναι μην τυχόν και κατακτήσει το κόμμα τη δεύτερη θέση.
Όμως όταν ο αρχηγός ακολουθεί αυτήν την τακτική κατεδαφίζοντας το ίδιο το αφήγημά του τότε προκύπτει και ένα ακόμη ερώτημα. Γιατί διέγραψε στελέχη του κόμματος που απλά επισήμαναν ότι το αφήγημα αυτό δεν κόβει… εισιτήρια;