Την άποψη ότι η Ελλάδα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις στο ζήτημα της Μονής της Χώρας και ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα δεν παρήγαγε αποτέλεσμα εξέφρασε με δήλωση του ο πρόεδρος των Δημοκρατών Ανδρέας Λοβέρδος.

«Άνθρακας ο θησαυρός για την τύχη της Μονή της Χώρας από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Η απλή καταγραφή της ελληνικής διαφωνίας δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και συνιστά πολιτική ήττα του Έλληνα πρωθυπουργού. Τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει τη μονή σε τζαμί, η Ελλάδα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και η μοίρα αυτού του μοναστηριού είναι έρμαιο στα χέρια του Ερντογάν

Από τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου υπογραμμίζουμε την επανάληψη του Ερντογάν να απευθύνεται σε ηγέτη κράτους - μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης αποκαλώντας με κάθε επισημότητα τη Χαμάς αντιστασιακή οργάνωση και όχι τρομοκρατική. Σε ό,τι δε αφορά την πληροφόρηση που έδωσε οτι 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία, η ανάγκη που οδήγησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να ανασκευάσει την πληροφορία αποτυπώνει το μέγεθος της γκάφας του Τούρκου προέδρου» επισημαίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών τονίζει, επίσης, ότι επιβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχα από το 2018 υποστηρίξει με ένταση ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά παραδίδουμε το όνομα της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς αδιαφόρησε για την εξέλιξη της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας και σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της αδιαφορίας (επιτροπές παρακολούθησης της συμφωνίας που δεν λειτούργησαν, εμπορικά σήματα, κλπ). Δηλαδή, το δόγμα της κυβέρνησης γι’ αυτή την προβληματική συμφωνία είναι "ας την να πηγαίνει μόνη της"» λέει.