Ανάσα για τους δανειολήπτες αλλά και σωσίβιο για τις ίδιες ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να πνιγούν σε νέας γενιάς κόκκινα δάνεια είναι η απόφαση για πάγωμα δανείων φυσικών και επιχειρηματικών προσώπων.
Κυβέρνηση και τραπεζικά ιδρύμα (κυρίως όμως η κυβέρνηση) κατάλαβαν νωρίς ότι με την πανδημία να κορυφώνεται, οι δανειακές υποχρεώσεις θα ήταν το τελευταίο που θα απασχολούσε τους πολίτες, ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Αυτό όμως και με δεδομένο πως το τρίμηνο των καθυστερήσεων θα ήταν δεδομένο, θα γεννούσε ένα νέο πακέτο κόκκινων δανείων που θα τίναζε στον αέρα τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για εξυγείανση των τραπεζών.
Για αρχή αποφασίστηκε η τρίμηνη αναστολή για όσους εντάσσονται στα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση και εφόσον ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της κρίσης. Την Τετάρτη 1 Απριλίου, υπήρξε πρόβλεψη και για όσους είναι στο νόμο Κατσέλη.
Την ίδια ώρα τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο για πολύμηνη αναστολή δόσεων. Για παράδειγμα η Eurobank αναστέλλει, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, την καταβολή των χρεολυσίων για επιχειρηματικά δάνεια, για τουλάχιστον έξι (6) μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια ενήμερα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Με την αναστολή των δόσεων επιμηκύνεται για αντίστοιχο χρονικό διάστημα η διάρκεια του δανείου.
Όσον αφορά τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη και σύμφωνα με την ΠΝΠ, προβλέπεται:
• Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας (ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό.
• Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
• Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ανωτέρω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών, θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Στη συνέχεια, τα εν λόγω ΑΦΜ θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με σκοπό να τους παρέχουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Όσοι δανειολήπτες δεν επιθυμούν να αποσταλούν τα ΑΦΜ τους στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις αντίστοιχα, θα πρέπει να προβούν σε δήλωση εναντίωσης. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους http://www.keyd.gov.gr, επιλέγοντας το σύνδεσμο με τίτλο: «Δήλωση εναντίωσης παροχής στοιχείων σύμφωνα με την από 30-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Εναλλακτικά, η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στον ακόλουθοσύνδεσμο http://www1.gsis.gr/dsae/prp/faces/pages/index.xhtml?userRole=soo.
Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης εναντίωσης είναι επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή μέχρι και τις 9 Απριλίου 2020 (έως 11:59 μ.μ.).