«Ανάσταση» περιμένουν να κάνουν τα ξενοδοχεία σε χειμερινούς και θερινούς προορισμούς αν το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας, καθώς φέτος ο εορτασμός του Πάσχα τον Μάιο ευνοεί τόσο τις ορεινές όσο και τις παραθαλάσσιες μονάδες. Προς το παρόν, όμως, οι δημοφιλείς προορισμοί έχουν μηδενικές πραγματικές κρατήσεις, καθώς οι πολίτες είναι μουδιασμένοι, αφού σχεδόν όλη η χώρα είναι στο κόκκινο και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Επομένως άγνωστο είναι εάν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Παράλληλα, προς τα πίσω, δηλαδή προς τον Ιούνιο, φαίνεται να πηγαίνει και ο προγραμματισμός για την υποδοχή επισκεπτών από το εξωτερικό.
Ενδεικτικό όμως του κλίματος που επικρατεί είναι η εικόνα προκρατήσεων που εμφανίζει εμβληματική φημισμένη μονάδα στην Πελοπόννησο που είχε πληρότητα 100% σε προκρατήσεις, χωρίς βέβαια καταβολή προκαταβολών, ενώ είναι άγνωστο εάν θα ανοίξει για το Πάσχα.
Πάντως, όπως επισημαίνει στη «Ν» η κ. Καλούσα Ναυπακίτου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχοβας, ενός προορισμού με αυξημένη ζήτηση κάθε χρόνο για τις ημέρες του Πάσχα, «πολλοί τηλεφωνούν και ρωτούν αν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη μετακίνηση μεταξύ νομών, περιμένοντας ότι εμείς θα ξέρουμε καλύτερα. Υπάρχει βέβαια μία ζήτηση,, όμως δεν μπορεί να μεταφραστεί σε κρατήσεις. Εμείς αναμένουμε τι θα αποφασίσει η πολιτεία». Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα Καλάβρυτα, επίσης έναν προορισμό με αυξημένη ζήτηση, χωρίς όμως κρατήσεις.
Πάντως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων της περιοχής, το Πάσχα είναι η τελευταία ευκαιρία για τις μονάδες των Καλαβρύτων. «Αν δεν ανοίξουμε τώρα, πάμε για Αύγουστο ή Οκτώβριο, με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για πολλές από τις επιχειρήσεις», όπως αναφέρει. Στη Μύκονο η εικόνα είναι περίπου ίδια. Ενώ οι κρατήσεις στα αεροδρόμια είναι στο 100%, αυτό δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες, σημειώνει η πρόεδρος της ‘Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου Μαρία Κουσαθανά αναφερόμενη κυρίως στις κρατήσεις από το εξωτερικό. Όσον αφορά το εσωτερικό, η κίνηση επίσης είναι μηδενική σχεδόν, καθώς, όπως σημειώνει, γενικότερα η Μύκονος δεν έχει ιδιαίτερες κρατήσεις για το Πάσχα από το εσωτερικό. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η Μύκονος προετοιμάζεται για έναρξη της σεζόν στις αρχές Ιουνίου. Ο προγραμματισμός αρχικά ήταν για τις 20 Μαΐου, αλλά έχει πάει πίσω, καθώς οι ξένοι εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνει η κ. Κουσαθανά.
Ολοκληρωμένο σχέδιο
Στο μεταξύ, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.
Οι προτάσεις του Έλληνα υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του. Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας, ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, θα εξασφαλίσει την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».
Προγράμματα ρευστότητας
Όσον αφορά τη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του ΠΟΤ για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».
Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ μετείχαν με παρεμβάσεις ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλον τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κ.ά.
EU Digital Green Pass
Η επιτροπή υποστήριξε το προτεινόμενο EU Digital Green Pass ως παράδειγμα συνδυασμένων πρωτοκόλλων για να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Απευθυνόμενος μάλιστα στη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «μπορούμε να κάνουμε το καλοκαίρι του 2021 την αρχή της μετα-πανδημικής εποχής, μια εποχή που είναι ασφαλέστερη, πιο βιώσιμη, πιο ανθεκτική και πιο ευημερούσα». Τόνισε ότι ο τομέας του τουρισμού μπορεί -και πρέπει- να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, οδηγώντας την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής