«Ανασχηματίζει» τους επιτρόπους η Ούρσουλα – Σαρωτικές αλλαγές στην Κομισιόν

by MANIFESTO

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ξαφνική παραίτηση ενός από τους πιο επιτυχημένους Επιτρόπους για λογούς ηθικής τάξεως και συγκεκριμένα του Ιρλανδού Φιλ Χογκαν, προκάλεσε την μεγάλη έκπληξη της εβδομάδας.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Ο Ιρλανδός επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο έπεσε θύμα του κορωνοϊού που δεν αναμενόταν ότι θα προκαλούσε όχι μόνο την αντίδραση της κοινής γνώμης, αλλά επιπλέον μια παρουσία του σε κοινωνική εκδήλωση στο Δουβλίνο, θα έφερνε απέναντι την κυβέρνηση του, την Κομισιόν και τα κύρια ΜΜΕ της Ευρώπης ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια παραμονής του στη θέση του Επιτρόπου…

Για όσους δεν παρακολουθήσαν τα γεγονότα επαναλαμβάνουμε την αφορμή εξόδου μιας προσωπικότητας στην Ιρλανδία και την ΕΕ όπως ο Φιλ Χόγκαν που μετά την θέση επιτρόπου στη Γεωργία στην περασμένη θητεία του, είχε πρόσφατα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου!

Μια θέση κλειδί αυτή την εποχή καθώς μαίνεται η μάχη ΗΠΑ-Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο!

Ο Χόγκαν αποδέχθηκε την πρόσκληση για τον εορτασμό 50 χρονών από την ίδρυση του Συλλόγου των γκολφιστών Ιρλανδίας στον οποίο είναι  μέλος!

Αποδέχθηκε με γνώση του ότι τα μέτρα προφύλαξης για τον covid-19 ήταν επιβεβλημένα στον χώρο.

Δυστυχώς για τον επίτροπο οι συμπατριώτες του είχαν προσκαλέσει 80 άτομα με ότι αυτό συνεπάγεται…

Όπως αναμενότανε η παρουσία του Φίλ Χόγκαν δεν πέρασε απαρατήρητη. Άμεσα ζητήθηκε η παραίτηση του. Τόσον από την κυβέρνηση του, όσο και από την κοινή γνώμη!

Σε αναμονή η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν “πίεσε εκ των έσω”… Κύκλοι της Κομισιόν δεν άφηναν περιθώρια παραμονής του Ιρλανδού.

Και μετά από δυο ήμερες “για λογούς ηθικής τάξεως” ο Χόγκαν δήλωνε παραίτηση πάρα το γεγονός ότι ο ίδιος επέμεινε ότι “δεν έκανε κάτι που ήταν σε γνώση του για τον αριθμό καλεσμένων στην εκδήλωση ώστε να παραβεί εντολές”..

Η παραίτηση του Φιλ Χόγκαν έχει προκαλέσει αναστάτωση στην προεδρία της Κομισιόν.

Και δεν είναι μόνο η αντικατάσταση που αναμένεται αλλά ένα σύνολο αποφάσεων που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από καιρό ήθελε να προχωρήσει χωρίς όμως συγκεκριμένη αφορμή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tomanifesto.gr από πήγες  στο περιβάλλον της προέδρου της ΕΕ βρίσκεται ενήμερο για το αρχικό σχέδιο της ντερ Λάιεν.

Σε πρώτη φάση αναμένει από την ιρλανδική κυβέρνηση τον ή την υποψήφια για την θέση του Χόγκαν.

Η Ντερ Λάιεν όμως δεν υποσχέθηκε στους Ιρλανδούς ότι θα διατηρήσουν το ίδιο χαρτοφυλάκιο. Ήτοι του Εμπορίου!

Έτσι με δεδομένες και άλλες αλλαγές αρμοδιοτήτων και ίσως χαρτοφυλακίων, που οφείλονται σε “όχι ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκετών Επιτρόπων στη διάρκεια της σύντομης θητείας που έχουν διανύσει χρονικά” φέρεται να προχωράει σε “ανακατανομή αρμοδιοτήτων ή και  χαρτοφυλακίων με αφορμή την είσοδο ενός νέου προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Φίλ Χόγκαν”!..

Πρόκειται για μια ξαφνική όσο και απροσδόκητη εξέλιξη στην Κομισιόν που ομολογουμένως η πανδημία του ιού εκτός από την γενικότερη κρίση στους τομείς υγείας και οικονομίας έφερε στην επιφάνεια τα εσωτερικά προβλήματα στην Κομισιόν με τον μεγαλύτερο αριθμό των επιτρόπων να έχουν βαθμολογηθεί “από μέτρια έως αρνητικά στην κατάταξη πεπραγμένων της ομάδας παρακολούθησης του έργου των Επιτρόπων, που έχει δημιουργήσει η Προέδρος ντερ Λάιεν!”

Στην αντίληψη μας έχουν υποπέσει μόνον οι “θετικοί βαθμοί” επιτρόπων. Μέχρι τώρα φυσικά. Δεδομένου ότι είμαστε στην αρχή της θητείας και το έργο όλων συνολικά δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί.

Με αφορμή τον “ξαφνικό θάνατο” του επιτυχημένου Φίλ Χόγκαν η Πρόεδρος της κομισιόν αποφάσισε να δώσει προσωρινά τις αρμοδιότητες του Ιρλανδού στον αντιπρόεδρο και   ανερχομένη δύναμη στην ΕΕ  Βάλντις Ντομπρόβσκις!

Γνωρίζοντας προσωπικά τον Λετονό άλλοτε ευρωβουλευτή (2004-2009) μετέπειτα Πρωθυπουργό και για δεύτερη θητεία αντιπρόεδρο της Κομισιόν, έρχεται τώρα ορθώς, μια σπουδαία αναγνώριση από την Γερμανίδα πρόεδρο!

Εκτός από τον Ντομπρόβσκις οι θετικοί σε βαθμό προόδου είναι κατά  πληροφορίες  η Δανεζα Βερστάνγκερ, ο Ιταλός Τζεντιλόνι,  ο Ισπανός Μπορέλλ (έστω κι αν εκφράζονται μεμονωμένα παράπονα για το έργο του και την αποτελεσματικότητα του, ακόμα και κυβερνήσεων εκτός ΕΕ), η Κύπρια Κυριακίδη, ο  Αυστριακός Χαν. Με τον Ολλανδό Φρανς Τίμμερμανς να μένει ελαφρώς όπισθεν εξ αιτίας της στάσης του Πρωθυπουργού του, Μαρκ Ρούτε στη συνοδό κορυφής για το ταμείο επανεκκίνησης!

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήδη μελετά την ανακατανομή (αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποίησε στους συνεργάτες της στις Βρυξέλλες).

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της ΕΕ έχει στο γραφείο της το αδιέξοδο του Brexit με τον Μισέλ Μπαρνιέ να πηγαινοέρχεται στο Λονδίνο και στην επιστροφή του, τα έγγραφα της συμφωνίας κενά σε υπογραφές!

Η ιρλανδική κυβέρνηση εντός εβδομάδας θα πρέπει να αποστείλει στις Βρυξέλλες τον υποψήφιο (α) αντικαταστάτη του Φιλ Χόγκαν.

Η διαδικασία δύσκολη καθώς το Κοινοβούλιο ξεκινά τις εργασίες του από σήμερα. Με τηλεδιασκέψεις δύσκολα οι επιτροπές θα συνεργαστούν στην επιλογή του νέου επιτρόπου σε χρόνο ρεκόρ!

Όσον αφορά δε τις όποιες αλλαγές είναι βέβαιον ότι πολλοί από τους ήδη επιτρόπους θα επιστρέψουν συντομότερα από τις διακοπές τους. Ελάχιστοι νοιώθουν ασφαλείς στην διατήρηση των φακέλων τους. Οι κυβερνήσεις τους σίγουρα θα έχουν ανοιχτά τα τηλέφωνα τους και γραμμή εκτάκτων “αναγκών” με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν! Εκτός φυσικά αντιδράσεων από το σύνολο των κυβερνήσεων ΕΕ.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα