Ante portas είναι ο ανασχηματισμός, καθώς ο πρωθυπουργός, εν όψει και της ΔΕΘ, σκοπεύει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης. Έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι -λόγω των πυρκαγιών αλλά και της πορείας της πανδημίας- η κυβέρνηση θέλει να γυρίσει σελίδα και να επικεντρωθεί στην επόμενη ημέρα. Ουσιαστικά η κλεψύδρα για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος μετρά αντίστροφα, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια. Άλλωστε την επόμενη εβδομάδα τα «φώτα» θα στραφούν στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (στις 11 και 12 του μήνα).
Να σημειωθεί πως από αύριο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπάρχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα αύριο ο Κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη 16η Διεθνή Σύνοδο του Bled Strategic Forum στην Σλοβενία. Τo απόγευμα της Τετάρτης θα είναι στη Θεσσαλονίκη για να έχει έναν κύκλο επαφών με παραγωγικούς φορείς εν όψει και της ΔΕΘ. Επόμενος σταθμός θα είναι η Μασσαλία, όπου την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Επομένως είναι περιορισμένα τα «παράθυρα» που υπάρχουν για την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος και την ορκωμοσία των υπουργών. Πληροφορίες χθες το βράδυ ανέφεραν πως επιταχύνονται οι διαδικασίες και σήμερα θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις αποφάσεις.
Δεδομένο πάντως είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει να σέρνεται για μεγάλο διάστημα η σχετική συζήτηση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατεβάσουν μολύβια οι υπουργοί. Παράλληλα το θέμα προκαλεί αναστάτωση και στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα και μάλιστα σε μια σημαντική χρονική στιγμή καθώς ακολουθεί διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση.
Η ονοματολογία καλά κρατεί εδώ και ημέρες, ενώ δεδομένο είναι πως αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κάποιεςμετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.
Ενισχυμένη θα είναι η συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών στο νέο σχήμα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι στην κυβέρνηση πρόσωπα με τεχνοκρατικό προφίλ. Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν στοχευμένες αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει και στο παρελθόν.
Παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ευκαιρίες θα δοθούν και σε νεότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στόχος είναι να μπουν ακόμα και 30ρηδες στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η … γεωγραφία (και δεν αποκλείεται να μπουν στην κυβέρνηση βουλευτές από περιφέρειες που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα). Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές θα επικεντρώνονται στα υπουργεία με «κοινωνικό» πρόσημο, με πρωτοκλασάτα στελέχη να μετακομίζουν σε άλλες θέσεις. Παράλληλα όπως όλα δείχνουν θα δοθεί βαρύτητα σε θέματα κλιματικής κρίσης. Τα «φώτα» στρέφονται πρωτίστως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα λόγω των πυρκαγιών. Σε περίπτωση που αποφασιστούν αλλαγές τότε θα υπάρξουν ευρύτερες «καραμπόλες» στο κυβερνητικό σχήμα. Το πρώτο ερώτημα είναι σε περίπτωση που δεν παραμείνει στη θέση του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αν θα πάει σε άλλο πόστο ή όχι. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο Νίκος Χαρδαλιάς θα «μετακομίσει» σε άλλο υπουργείο ή θα παραμείνει στην ίδια θέση.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στο βασικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου δεν αναμένονται αλλαγές, με δεδομένο άλλωστε πως πριν από 15 ημέρες υπήρξε αναδιάταξη δυνάμενων. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον ανασχηματισμό – δήλωσε ότι η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα και ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό.
Στη συζήτηση που έχει φουντώσει για τον ανασχηματισμό αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πολλές φορές τείνουμε να υπερεκτιμούμε τα πρόσωπα στην πολιτική, τα πρόσωπα που συνθέτουν τον κυβερνητικό μηχανισμό» σημείωσε. Όπως είπε το πιο κρίσιμο από όλα είναι να υπάρχει συγκροτημένη πολιτική, την οποία να υπηρετούν τα δημόσια πρόσωπα, ακόμη και ανεξάρτητα από τη θέση που εκάστοτε κατέχουν. «Η αλλαγή η οποία μπορεί να έλθει σε πρόσωπα σε έναν κυβερνητικό μηχανισμό δεν πρέπει να διαταράσσει τη συνέχεια, το έργο» προσέθεσε.
Υπουργικό συμβούλιο
Η πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Για το θέμα αυτό θα γίνει ενημέρωση από τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο. Στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξει: Παρουσίαση από τον ΥΠΑΝ Άδ. Γεωργιάδη και τον αν. ΥΠΑΝ Ν. Παπαθανάση του ν/σχ για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
Παρουσίαση από τον ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη του ν/σχ για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση και εισήγηση σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου. Εισήγηση από τον υπ. Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά». Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής