Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πώς υπάρχει η ανάγκη μιας δυναμικής επανεκκίνησης στο κυβερνητικό σχήμα και ο ανασχηματισμός που έκανε δίνει νέα ορμή χωρίς να θυσιάζει τη σταθερότητα του. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε σπασμωδικές ούτε σαρωτικές κινήσεις και διατήρησε στη θέση που είχαν τους περισσότερους υπουργούς που πήραν το χαρτοφυλάκιό τους μετά τις εκλογές του 2023. 

Έτσι, αμετακίνητοι μένουν οι επικεφαλής τριών κορυφαίων υπουργείων, ο Κωστής Χατζηδάκης στο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας στο Άμυνας. Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη σημαντικό έργο στο υπουργείο κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία της οικονομίας, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης διατηρεί το τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής σε μια «καυτή» περίοδο στο διεθνές περιβάλλον. Τέλος, ο Νίκος Δένδιας παραμένει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς είναι αυτός που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» και του κρίσιμου εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Αλλαγές δεν υπάρχουν επίσης σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα οποία έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Συνεπώς οι Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Φλωρίδης και Θεόδωρος Σκυλακάκης θα συνεχίσουν το έργο τους. Αμετακίνητοι θεωρήθηκαν επίσης ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Παιδείας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς το έργο τους είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας παρέμεινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς δεν υπήρξε ούτε σκέψη για αλλαγή ενόσω βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και στην κρίσιμη περίοδο των πυρκαγιών. 

Τέλος, απαραίτητη για την κυβέρνηση κρίθηκε η παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, της Σοφίας Ζαχαράκη στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της Όλγας Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, του Χρήστου Στυλιανίδη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δημήτρη Παπαστεργίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Μάκης Βορίδης και ο Άκης Σκέρτσος διατήρησαν τις θέσεις τους ως υπουργοί Επικρατείας.