Σήμερα το μεσημέρι στις δώδεκα θα πραγματοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.
Με δεδομένο ότι το 2021 η κυβέρνηση θα βρίσκεται ήδη στα μισά της θητείας της, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως για την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα θέλει ένα κυβερνητικό σχήμα «καμικάζι» που θα μπορεί, με δεδομένο το τέλος της πανδημίας, να πατήσει γκάζι και να τρέξει το κυβερνητικό έργο. Υστερα από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα για τα σημεία τα οποία θέλουν διόρθωση. Ενα στοιχείο που φαίνεται πως θα έχει ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ενίσχυσή της με βουλευτές, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τεχνοκράτες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και με δεδομένο πως δεν φέρνουν και ψήφους, θα αντικατασταθούν.
Ο ανασχηματισμός πάντως δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις, όπως μετακινήσεις ακόμα και πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο που είναι και η βιτρίνα της κυβέρνησης. Το κατά πόσον βέβαια θα είναι σαρωτικός ή όχι, είναι αποκλειστική απόφαση του πρωθυπουργού, αν και οι «γαλάζιες» επιλογές, όσον αφορά τουλάχιστον τα πρώτης γραμμής υπουργεία, είναι περιορισμένες δεδομένου ότι αναμένεται αξιοποίηση μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το λεγόμενο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, προσώρας τουλάχιστον, έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης θα μετακινηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να αναβαθμιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός. Εκτός κυβερνητικού σχήματος εκτιμάται ότι θα μείνουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης. Μάλιστα για το υπουργείο Τουρισμού ακούγεται το όνομα του Θόδωρου Ρουσόπουλου.
Αμετακίνητοι αναμένεται να παραμείνουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Σε ό,τι αφορά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου φέρεται να την αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης, με τον Στέλιο Πέτσα να μετακινείται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε θεσμικό υπουργείο.
Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Πηγή: Καθημερινή