Ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο -που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων- σχεδιάζει να βάλει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση, «απαντώντας στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις πρώτες 100 σελίδες του πορίσματος της «επιτροπής Πισσαρίδη» και ξεκινά κύκλο επαφών για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα Τρίτη (14/7) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη με θέμα την παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την «επιτροπή Πισσαρίδη», με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις ευρωπαϊκές διεργασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς εκεί θα κλειδώσουν και τα τελικά ποσά που θα κατευθυνθούν στη χώρα. Θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν και κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι κεντρικοί άξονες
Το νέο σχέδιο ανάπτυξης που εισηγείται η «επιτροπή σοφών» υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη στοχεύει μεταξύ άλλων στη μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία, στην αύξηση των εξαγωγών, στην εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης κ.ά. Κεντρικός στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.
Κοινός παρονομαστής των προτεινόμενων αλλαγών είναι η «μεταρρύθμιση» του κράτους για να μπορέσει να στηρίξει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Στη λογική αυτή οι μεταρρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων κρίσιμους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία και η δικαιοσύνη.
Στο καυτό θέμα της οικονομίας οι προτεραιότητες του σχεδίου περιλαμβάνουν: Την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστού του ΑΕΠ. Την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας. Την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση. Την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων. Την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης. Την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων. Την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.
Το συγκεκριμένο σχέδιο θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο και αφού έχουν «κλειδώσει» οι οριστικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει για πρόσθετα μέτρα στήριξης το φθινόπωρο, με έμφαση σε φορολογικές ελαφρύνσεις, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πρόσθετα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης (που θα λειτουργούν συνδυαστικά με τη «Συν-Εργασία»).
Μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Έκθεση εξειδικεύει τις παραπάνω 15 προτάσεις όπως και άλλες που συνολικά διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για τη στροφή της οικονομίας προς έναν δρόμο μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης». Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν είναι ένα στατικό σχέδιο, αλλά λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η έλευση του κορωνοϊού.
Κεντρική επιδίωξη είναι η κυβέρνηση να έχει έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με δεδομένο άλλωστε πως στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξαχθεί μια σκληρή μάχη για το πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια. Επομένως, οσο πληρέστερες είναι οι προτάσεις, τόσο ευκολότερα μπορεί η χώρα να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι απο την ευρωπαϊκη πίτα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο επισημαίνουν πως είναι αναγκαίο να κινηθεί η χωρά με μεγάλες ταχύτητες και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος με καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων.
*Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη από τη Ναυτεμπορική