Ανακοινώθηκε η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

74
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε ως νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη. Εισαγγελέας αναλαμβάνει ο Βασίλης Πλιώτας.

Οι δύο τους ήρθαν πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας ο καθένας από 14 ψήφους.

Το βιογραφικό του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης

Γεννήθηκε το 1953 και μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και για περίπου δέκα μήνες.

Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει στην επετηρίδα την 4η θέση. Προηγούνται οι συνάδελφοι του Αγγελική Αλειφοπούλου, Γεώργιος Λέκκας και Πηνελόπη Ζωντανού.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου (διαδέχεται τον κ. Βασίλειο Πέππα), είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018 και ήταν -πριν την προαγωγή του- πρόεδρος του Α2 Πολιτικού Τμήματος. Είχε προηγηθεί, το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, η παράλειψή του από τις προαγωγές για τις θέσεις των αντιπροέδρων, γεγονός που είχε ανακόψει τότε την πορεία του για την προεδρία του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου. Πρόεδρος, τότε, του Αρείου Πάγου, ήταν η Βασιλική Θάνου μετέπειτα συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον Απρίλιο του 2013 έχοντας το βαθμό του αεροπαγίτη, είχε οριστεί ως ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Ο ορισμός του, ως ανακριτή στη συγκεκριμένη υπόθεση, έγινε από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης για τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να παραπέμψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Από το γραφείο του κ. Τσαλαγανίδη είχαν περάσει τότε, εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.

Το βιογραφικό του νέου εισαγγελέα, Βασίλη Πλιώτα

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ,γεννήθηκε το 1955.

Μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012. Ο κ. Πλιώτας είναι δεύτερος στην επετηρίδα. Προηγείται ο συνάδελφος του Δημήτρης Δασούλας.

Έχει χειριστεί πλήθος σημαντικών υποθέσεων με έντονο κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο. Μεταξύ άλλων, είχε ζητήσει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργούσε ο κ. Τσαλαγανίδης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για δυο κακουργήματα.

Επίσης, είχε ταχθεί κατά την αναίρεσης της εφετειακής απόφασης με την οποία είχε καταδικασθεί σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες ο Τάσος Μαντέλης.

Μάλιστα, ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον Απρίλιο του 2017 είχε παραγγείλει στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (των ετών 2013 και 2014) για την προστασία των ζώων.