Έλλειψη δικαιοδοσίας, προκειμένου να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των αναδρομικών στις κομμένες επικουρικές συντάξεις, τα δώρα και τα επιδόματα του 11μηνου από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, που ίσχυσε ο νόμος Κατρούγκαλου, επικαλέστηκε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο κλήθηκε να δικάσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για το θέμα. 

Το ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο της χώρας, έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να εκδώσει απόφαση, για το αν είναι συνταγματικές οι περικοπές στον δημόσιο τομέα, αποφασίζοντας επί της ουσίας ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου για περικοπές σε επικουρικές, δώρα και επιδόματα, δεν ήταν αντίθετες μεταξύ τους και ισχύουν κανονικά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δικαιούνται λαμβάνειν αναδρομικών όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα είχαν προσφύγει μέχρι 21/7/2020 στο ΣτΕ για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις το επίμαχο 11μηνο. Η απόφαση αντίθετα, δεν καταλαμβάνει όσους δεν είχαν καταθέσει προσφυγή μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Αντίθετα, οι συνταξιούχοι του μετοχικού ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους οποίους είχε εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε συνταγματικές τις περικοπές τους, δεν δικαιούνται αναδρομικών χρημάτων.

«Το ανώτατο ειδικό δικαστήριο έκρινε ότι στερείται σχετικής δικαιοδοσίας, λόγω μη αντιθέσεως μεταξύ της αποφάσεως 1509/ 2023 του Αρείου Πάγου και το 2287 και 2088 / 2015 του ΣτΕ», ήταν το σκεπτικό των δικαστών του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που έκριναν ότι υπάρχει «διαφορετικό ουσιώδες νοµικό και πραγματικό υπόβαθρο μεταξύ των δύο υποθέσεων».

Οι αποφάσεις ΣτΕ-Αρείου Πάγου

Η απόφαση του ΑΕΔ αναμενόταν με μεγάλη αγωνία από περίπου 370.000 συνταξιούχους και η οποία αναμένεται να βγάλει από τον «πάγο» τουλάχιστον 2.000 αγωγές, η εκδίκαση των οποίων έχει αναβληθεί, μέχρι την έκδοσή της σημερινής απόφασης.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο ΑΕΔ, αφού προηγουμένως το Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο αποφάσεων της Ολομέλειας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα (Χριστούγεννα, Πάσχα και αδείας) για τις κύριες συντάξεις μόνον για τους έντεκα μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 ώς τον Μάιο του 2016. Από την άλλη πλευρά, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα για δώρα και επιδόματα, αλλά επί των επικουρικών συντάξεων για λόγους που αφορούσαν μέτρα γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.