Ο πολυμέτωπος αγώνας του για τον τερματισμό της εθνοτικής βίας, το γοητευτικό του στυλ μπροστά στο φακό, η οικειότητά του με υποστηρικτές και πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, έχουν καταστήσει τον 47χρονο Άμπι Άχμεντ, πρωθυπουργό της Αιθιοπίας και κάτοχο πλέον του Νόμπελ Ειρήνης, εθνικό ήρωα στη χώρα του.
Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που τα πορτραίτα του φιγουράρουν σε μπλουζάκια και οι φωτογραφίες του στολίζουν τα ταξί στην Αιθιοπία;
Ο Άχμεντ κατάγεται από φτωχή οικογένεια και ίδιος μιλά συχνά-πυκνά για τα παιδικά του χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κοιμόταν σε πάτωμα σε ένα σπίτι που δεν είχε ρεύμα και νερό. «Συνηθίζαμε να φέρνουμε νερό από το ποτάμι», είχε δηλώσει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του προσθέτοντας ότι μέχρι την Β΄Γυμνασίου δεν είχε δει ηλεκτροδοτημένο χώρο και ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Η αγάπη του όμως για τη μόρφωση και οι πολιτικές του φιλοδοξίες τον έφεραν σύντομα στην κορυφή. Από το 2001 που πήρε το πτυχίο του μηχανικού υπολογιστών συνέχισε με τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους στη μηχανική υπολογιστών, στη διοίκηση επιχειρήσεων και σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας.
Ίδρυσε την υπηρεσίας κυβερνοκατασκοπείας στη χώρα του, την Υπηρεσία Δικτύου Πληροφοριών και Ασφαλείας και πριν γίνει πρωθυπουργός, τον Απρίλιο του 2018 -μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκν που είχε ως αποτέλεσμα να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- είχε διατελέσει υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας αλλά και βουλευτής.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του παρουσίασε μια πλούσια ατζέντα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Έκτοτε, απελευθέρωσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες ιστοτόπους που είχαν λογοκριθεί, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας», ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ αυτών και του κρατικού αερομεταφορέα.
Η ταχύτητα με την οποία συντελούνται οι αλλαγές στην Αιθιοπία είναι απίθανη, επισημαίνουν οι αναλυτές. Και οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει αδιανόητες.
Δολοφονική επίθεση
Διόλου τυχαίο λοιπόν δεν θεωρείται το γεγονός ότι λίγους μήνες αφού ανήλθε στην εξουσία πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του. Ένας άνδρας επιτέθηκε με χειροβομβίδα στη διάρκεια πολιτικής του συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και να τραυματιστούν τουλάχιστον 83.
Ο ίδιος ο Άμπι Άχμεντ όμως δεν δείχνει τα πτοείται. Επιδιώκει συστηματικά να διαμορφώσει τα γεγονότα στο Κέρας της Αφρικής. Πέραν της προσέγγισης με την Ερυθραία, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Σουδάν, ενώ έχει επιχειρήσει να αναβιώσει και την επισφαλή ειρηνευτική συμφωνία στο Νότιο Σουδάν.
Με αέρα ποπ σταρ
Πέρα όμως από τον αναγνωρισμένο διεθνώς πλέον αγώνα του ενάντια στην εθνοτική βία, ο Άμπι Άχμεντ κερδίζει τις εντυπώσεις και με την πληθωρική του προσωπικότητά. Οπαδός του μότο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» γυμνάζεται συχνά, ποζάρει στις σέλφι με αέρα ποπ σταρ, δεν διστάζει να αγκαλιάζει δημοσίως τους πολιτικούς που συναντά και δεν σταματάει να λέει σε όλους τους τόνους: «Γκρεμίστε τα τείχη, χτίστε γέφυρες».
Πρόσφατα υιοθέτησε το τέταρτο του παιδί, αφού είχε ήδη τρεις κόρες και όλα δείχνουν πως ο νεότερος ηγέτης της Μαύρης Ηπείρου δεν συγκεντρώνει τυχαία τα φώτα της δημοσιότητας και την παγκόσμια πλέον αποδοχή και αναγνώριση για το έργο του.